Földgázzal mit tudnak tenni, hogy egy adott berendezés többet fogyasszon belőle?
Nem kéne ezt újból elkezdeni.
Már lezongoráztuk néhányszor.
Konteókkal az ezotériára menjél.
Szép az a cikk, 1 hibát leltem benne, lehet csak tudatlanságból.
A gáz számlán tényleg Jouleban adják meg a felhasznált energiát, de a gázmérő az térfogatot mér. A gáz elégetése nélkül pedig nem tudod mekkora az energia tartalma (vagy igen?). Szóval nem értem, hogy folyik a cikkben említett konvertálás, ha 20 percig engedem a gázt, akkor az 2x annyi köbméter, mintha 10 percig, energia tartalomtól függetlenül.
Valaki felvilágosíthatna.
Egyébként nem hiszem, hogy kevernék vagy bármi, csak ez az egy dolog szemet szúrt.
Rettentő egyszerűen tudod tesztelni, milyen a gáz fűtőértéke.
Fazékban elkezdel vizet melegíteni, megméred mennyi idő alatt melegszik fel pl 30-ról 80 fokra.
Értelemszerűen mindig ugyanazt a gázrózsát, beállítást, fazekat, hőmérőt, órát használod.
És pont ezért nem nagyon manipulál vele a szolgáltató, hiszen már a sarki péknél kibukna a hiba. Az ipari fogyasztók pedig rendszeresen mérnek gázkromatográffal.
Földgázt egy dologgal lehet "hígítani", földgázzal. Minden más egyszerű ész érvekkel könnyen cáfolható konteó.
Ha levegővel kevernék, akkor az egész gaz hálózat robbanásveszélyessé válna. Minden más gáz(N, CO2, stb) pedig nagyságrendekkel drágább, mint a földgáz.
Azonban! Földgáz és földgáz közt nagy különbség van az adott lelőhely és kút tekintetében. A kitermelt földgáz a metán mellett tartalmaz egyéb szennyezőgázokat is. Hogy mennyit és milyen összetételben, az nagyban változó, és a fűtőérték ezektől függ.
A vezetéken hozzád érkező gáz több helyen vizsgálva és mérve van, hogy ne annyi legyen a fűtőértéke, mint a számlán szerepel, az 100%-ban nem kizárható, de erősen valószínűtlen.
"Szerintem hígítják a gázt, mert többet fogyaszt az 1 szál bojlerem, mint 2015-ben." 2015 óta volt alaposan ellenőrizve? Pl. hőcserélő vízkőtelenítése? Kondenzációs a cucc?
Tényleg alaposan végignézte a szerelő? Vagy csak kijött előlap levéve, "hümm-hümm ez jó, itt tesék aláírni, és ott fizetni a karbantartást" vagy tényleg rendesen átnézett mindent? Mert nem hiszem, hogy rendben van a cucc. Igen sokan csinálják így a karbantartást, mert az esetek 90%-ban nem buknak le. A másik, hogy nem véletlenül korrigálják a m3-ben mért fogyasztást a tényleges fűtőértékkel, amit több helyen mérnek (az adatsorok nyilvánosak is). Időnként vlaóban van fűtőérték változás, hogy európa melyik részéről származó földgáz kerül a vezetékbe. Ez a m3-ben mért fogyasztást képes befolyásolni, de a szolgáltatók mérése korrekt (bárki bármit mond ami ezzel ellentétes).
Nálunk ugyanez volt. pepitáben, csak kb. 2 évvel ezelőtt. A harmadik szerelő volt az aki hajlandó volt teljesen szét is szedni a készüléket, és talált benne egy rakás koszt, meg kicserélte a hőcserélő részt és hirtelen "megjavult a gázunk". Szintén jött anyám, hogy de nézzem meg sárgás színe van. Mondom neki, hogy az nem csak a gáztól lehet hanem attól, hogy már szar. És tényleg ki lett takarítva rendesen és minden megjavult.
#16 Co2 mitől lenne "nagyságrendekkel" drágább? Hulladékgáz, melynek a kiengedését már külön adóztatni akarják!
Továbbá írva vagyon: "A kitermelt földgáz a metán mellett tartalmaz egyéb szennyezőgázokat is."
- pontosan, hisz kb. 50% CO2 tartalommal is bírhat a földből nyersen kifejtett gáz! Ezért a felhasználókhoz kizárólag nagyüzemileg szeparált metán jut - nem engedik a nyers földgázt csak úgy a vezetékbe!
Mellesleg az oxigénszeparációkor keletkező hulladék nitrogénnel is olcsón lehet hígítani a vezetékes gázt. Ezt csak azért nem csinálják, mert bármely ipari vételezőnél gyorsan kibukna a dolog. A gáz tisztaságának foka ugyanis előírással meghatározott, és szerződésszegésnek minősül, ha nem tartja be azt a szolgáltató!
Én egyéb okok miatt meg szoktam mérni a csapból folyó víz hőmérsékletét.
A forróságban 23 fok volt, múlthéten már csak 21, télen lehet csak 15 lesz.
Ezért is tart tovább melegíteni a vizet.
16, 18 nagyon jók!
Szóval lehet benne alacsonyabb minőség (kis szórással tényleg a szarabb jön erre felé) is de nem feltétlenül ezt az okot kell keresni.
Méricskélőst értem, viszont régi adatot nem tudok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!