Emelték a rendszerhasználati díjakat? Tud erről valaki valamit?
Társaság volt nálunk, közben ment az atv. Nem nagyon tudtam figyelni.
A műsorvezető közben arról beszélt, hogy 20 forinttal emelték a "szállítási díjakat". Áram? Gáz?
Nem nézek TV-t!
Az atv-t meg pláne nem.
Ez az amiről a kormányzat nem beszél.A villanynál már juliusban megtették.
26 ft ról 2.5 x rese lett,KW / óra,+ 27 % áfa .
De még több tétel szerepel a számlán.
Olyan dijak vannak felsorolva ,elképzelni sem tudom azok mit takarnak.
Az elfogyasztott áram dij 4000 ezer körüli volt.Aztán 11 ezernél is többről szólt a csekk.
Most is jön a kábitás.Menyit kellene fizetnem rezsi csökkentés nélkül.
Éves szinten milliókat tudok megtakarítani.
Engem az érdekel mennyit kell a pénztárcámból kivenni.
Teljesen hűlyének nézik a lakosságot.
A gáznál ugyan ez van .Ahány szolgáltató.annyi féle elszámolás .
Én nem pontoztalak.
Nem néztem a számlákat, de én minden hónapban 12-13 ezret fizetek az áramra. Kivéve január ami számomra érthetetlenül 18 ezer.
Én ezt annyira szívesen elmagyaráznám neked, de borzasztóan hosszú és körülményes lenne leírni. Ilyenkor lenne jó, ha a gyakorin szóbeli közlésre is lenne lehetőség, mondjuk egy telefonbeszélgetés vagy egy videó formájában. :) Szóban 3 perc alatt el tudnám magyarázni érthetően, amit leírni fél nap. Már 3x nekifutottam a válasznak, de mindig túl hosszú lett a leírás, ezért kitöröltem az írásomat.
Ha mégis sokat olvasnál, akkor itt van 2 cikk magyarázatul, amelyekben választ kapsz a kérdéseidre.
Az első link szerint:
"A lakossági rezsicsökkentett árakat ez nem érinti, mivel ezek esetében az áramdíj+rendszerhasználati díjak összege van fixálva (tehát mivel nő a rendszerhasználati díj, ezért csökkent az energiadíj – a számla tételes bontásában ezeket a változtatásokat nem lehet látni)."
Második link is hasonlókat ír, bár egy "kis" politikát is belekever. Lásd: NER szerepe.
Így van.
210 kWh-ig a végösszeg nem változik Ft/kW-onként, csak az összetétele módosul.
Eddig 15 Ft energiadíj + 14 Ft rndszerhasználati díj volt, 15+14 = 29 Ft +27% ÁFA = 36,83 Ft/kWh volt.
Most meg majd úgy tevődik össze ugyanez az összeg, hogy 5 Ft energiadíj + 24 Ft rendszerhasználati díj, 5+24 = 29 Ft + 27% ÁFA = 36,83 Ft/kWh.
A második cikk magyarázza meg ennek az okát, mégpedig, hogy amíg M.L. (vagyis O.V.) volt a Mátrai Erőművek tulaja, addig abban volt érdekelt, hogy magasabbak legyenek az alap energiaárak, de miután eladta az erőművet az államnak (durván túlárazva) és megvette a TITÁSZT meg ki tudja melyik áramszolgáltatókat még, így már a rendszerhasználati díjak emelésében érdekelt, mert ő osztja el a hálózatain keresztül a megtermelt energiát. Vagyis inkább az állam bukjon 10 Ft-ot minden egyes kWh-n, de M.L. (valódi nevén O.V.) cégei 14 Ft helyett 24 Ft-ért szállíthassák az áramot. 10 Forint kiesés minden egyes kilowattóra után az állam zsebéből, ami magánzsebbe pottyan. És véletlenül pont O.V.-éba.
A 210 kWh feletti (piaci áron 70 Ft-ba kerülő) áram áráról nem szól a cikk, de kb. ki lehet számolni, hogy ha a 70 Ft-ból kivonjuk a 27% ÁFÁt, akkor marad kb. 55 Ft, tehát kb. 5 forintért adja majd az áramot és 50 Ft lesz majd a rendszerhasználati díj (az eddigi 14 Ft helyett).
De ha a 210 kWh limit felett már nem vállalja be az állam, hogy 10 Ft-ot bukjon minden egyes kWh-n és az áram alap díját visszaemelik 15 Ft-ra, akkor is még mindig 40 Ft lesz a rendszerhasználati díj a korábbi 14 Ft helyett. Szóval az a lényeg, hogy az áramszolgáltatók (köztük M.L. vagyis O.V.) most elég nagyot fognak kaszálni a rendszerhasználati díjak emelésén. 14 Ft helyett 24-et biztosan, 210 kWh alatt, felette meg 14 Ft helyett 40-et vagy 50-et fognak kérni kilowattóránként.
50/14 = 3,57, vagyis 3,5-szeresére nő a rendszerhasználati díj a korábbiakhoz képest. Vagyis a villamos energiának nem az alapára nő meg, hanem 3,5-szeres áron juttatják el a lakossághoz az eddigiekhez képest.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!