Aki havi gázóra diktáló, az hogy fizeti most a gázt?
Éves elszámolásnál visszakapod. Ugye ez a baja a súlyozógörbének, ezt ecseteltem egy tegnapi kérdésemben.
https://www.gyakorikerdesek.hu/otthon__rezsi__11891927-a-gaz..
#2 Nem kell, az csak egy lehetőség. Mellesleg nem tudom mennyire okos dolog, egy esetlegesen alulbecsült átalánydíj esetén egy év múlva jönne a meglepetés...
A diktálásnak az is egy előnye, hogy folyamatosan van figyelve a gázóra, fel van írva, és tudja mindig az ember hogy hol áll havi szinten.
NEM lehet átállni átalányba, csak az éves leolvasást követő 30 napban, szóval sajnos ez nem megoldás
marad az "okos" megoldás, annyit diktálj mindig, amennyi a jelleggörbe alapján még kedvezményes, aztán majd télen a többletet "ledolgozod", amikor kevesebbet fogyasztasz, mint a jelleggörbe alapján fogyaszthatnál
nálam is így van, déli fekvésű lakás télen 50m3 gáz fogy, nyáron 20m3 (melegvíz miatt)
"Mellesleg nem tudom mennyire okos dolog, egy esetlegesen alulbecsült átalánydíj esetén egy év múlva jönne a meglepetés...
A diktálásnak az is egy előnye, hogy folyamatosan van figyelve a gázóra, fel van írva, és tudja mindig az ember hogy hol áll havi szinten."
Miért, az átalányosok el vannak tiltva tőle, hogy havonta egyszer ránézzenek a gázórára?
Nem hinném, hogy így lesz. Ha az ember adott hónapban fölé esik, akkor piaci árat fizet arra az adott hónapban, ez stimmel, ellenben, amikor egy következő hónapban kevesebbet fogyaszt az arra a hónapra megállapítottnál, akkor abban a hónapban a díjban is jóvá kell írják, ha előtte már volt plussza.
Az nem úgy van, hogyha van pár ilyen hónapom, ami fölötte volt, de a vége 1729 lesz, akkor összecsipegetek tőlem a pluszokat, aztán ülnek rajta azzal a felkiáltással, hogy majd a legvégén elszámolunk. Pont azért van a jelleggörbe, hogy ahhoz évközben is igazodjon az egyenleg, vagyis pl ha vonalon vagyok 7 hónap után, akkor az egyenlegnek is 0-nak kell lennie a 7.hónap végén.
Már csak azért is így fair, mivel a kezdő hónapokat (tehát aug, szept) szándékosan rendkívül alacsonyra lőtték be és majdnem mindenki plusszal fog nyitni. Az augusztusi 15 annyira alacsony, hogy legfeljebb sima gáztűzhellyel lehet teljesíteni, de talán azzal se, mellette gázsütővel, pláne gázbojlerrel esélytelen 25-30 alatt maradni még nyári hónapban is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!