Egy 7 lakásos házban lakunk ahol 1 hitelesített villanyóra van. Kb 100KWh a havi fogyasztásunk, mégis a teljes árat fizetteti ki a tulaj. Kihez fordulhatnék segitségért?
Ha jól emlékszem kiadtak egy állásfoglalást, hogy az albérlőknek is biztosítani kell a rezsicsökkentett áramból. Jelen esetben a 211 kwh/h egy heted része illetne meg rezsicsökkentett áron.
Az viszont jó kérdés, hogy erre ki fogja rákényszeríteni a tulajt.
Lehet hogy kellene egy NAV vizsgálat hogy hogyan is van ez a lakás bérbeadás.
#3, az a baj, hogy az almérők ebben az esetben "nem játszanak", a főóra alapján számláznak. És ha a főbérlő az albérlőktől a rezsicsökkentett árat számlázza csak ki (szedi be a díját), a különbözetet neki kell kifizetni.
Én úgy tudom, hogy a megoldás a társasházzá alakulás. De ez is idő meg pénz. És a tulaj eztán nem fogja tudni kiadni adózás nélkül a lakásokat, de ez már legyen az ó baja.
Lehet hogy félreérhetően írtam.
A főbérlő köteles a rezsicsökkentett részből is juttatni az albérlőnek arányosan. A fennmaradó részt természetesen tovább háríthatja piaci áron.
Azt viszont nem teheti meg hogy csak piaci áron számláz a bérlőknek és a teljes rezsicsökkentett részt saját maga használja fel például ha ő is ott lakik az egyik lakásban.
#5, jah, félreértettem, bocsánat :)
Bár itt a 7 lakásnál akkor is szívás lesz. Mert hiába maradnak mind a heten a rezsicsökkentett részen belül, azt egyben fogják kiszámlázni. És mindenkire csak kb. egyheted rezsicsökkentett rész jut, a többi a piaci áron. Ez nyilván nincs így jól.
Igen ha 7 lakásra jut egy villanyóra akkor nem nagyon érezhető az egy lakásra jutó 1/7 rezsicsökkentett áramdíj.
Amit a kérdező ír szerintem nem is lakások csak lakrészek mert ahogy írja egy helyrajzi számon lehetnek egy villanyórával.
"Azt viszont nem teheti meg hogy csak piaci áron számláz a bérlőknek és a teljes rezsicsökkentett részt saját maga használja fel például ha ő is ott lakik az egyik lakásban."
Miért ne tehetné meg?
4.
"Én úgy tudom, hogy a megoldás a társasházzá alakulás."
Csakhogy itt 1 tulajdonosé az összes lakás -ha jól értettem-.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!