Melyik a jobb választás általány vagy a havi diktálás?
19 . Igen , az volt a gond, hogy mi évesen beleférünk a keretbe, de havonta teljesen máshogy oszlik el mint ezek a határértékek. De azzal hogy nem lesz folyton melegvíz, remélhetőleg elégséges szintre lemegy a fogyasztásunk.
Eszembe se jutott, hogy a szolgáltató által fixen meghatározott havi limit lesz diktáláson, naívan azt gondoltam hogy ha mondjuk augusztusban bediktálunk 65m3-t akkor 79 fel nem használt mennyiség átmegy a következő hónapra, ha akkor lesz mondjuk 61 akkor annak a maradéka is 144m3 -kedvezményes keretig és így tovább. És amikor 144 fölé mennénk télen, ezeket a maradékokat hozzácsapják. Aztán jobban körülnéztem itt gyakorin egy linken találtam meg a lényegi számokat, amit más felhasználó mutatott, és megértettem mi az igazság.
Ezt így Biztos sokan megszívják majd akik nem tudják, hogy ha gázkazán csinálja a melegvizet nekik is, mint nekünk, az nyáron nem fér bele ebbe a kis limitbe.
Nehezen de leesett mi a helyzet, hálistennek még időben, így tudtunk korrigálni a kazánnal. Aztán majd meglátjuk mennyire sikerült a dolog. :) Majd figyelni fogom a havi diktálást meg a havi limitet.
Anyósomnak pl bojlere van , az csinál melegvizet neki. Beszéltünk a férjemmel és mondta hogy az anyukája is azt csinálja hogy nincs állandóan melegvíz, csak akkor kapcsolja be ha fürödni akar, megvárja, fürdik, aztán ha végzett akkor meg ki.
Kb nálunk is így lesz. napi 1x este, 45 percre lesz bekapcsolva melegvíz és ennyi. Csak fél órát kell rá várni. Remélhetőleg sikerül levinni 15m3ig a fogyasztást. Augusztusban annyi a limit.
Nem értem miért problémáztok ezen. Ahogy eddig, ezentúl is mindegy (éves szinten) hogy ki milyen elszámolasban van. Évente rendezve van, visszakapja vagy pluszt fizet aki nem diktál havonta.
Én diktálok, mindig csak annyit fizetek amit fogyasztunk. Télen több, nyáron semmi. Kinek mi tetszik. Én évi egyszeri fizetést is jónak tartanám de azt nem lehet.
Nem mindegy hogy átalány, vagy diktálsz, mert havi diktálásnál a lakosság által elhasznált adott hónapra vonatkozó átlagot számítják be havi kedvezményes árú limitnek. Az felett adott hónapban a megemelt árat számolják.
Hogy x hónapban a lakosság átlagosan az egész éves kedvezményes keretből mennyit használt fel. Havi szinten veszik figyelembe. Havi diktálásnál. Ez pl júliusban 13m3, januárban 338.
Átalányt pedig a tavalyi fogyasztás alapján számolják havi 12 részletben. Vagyis átalanyosoknaj most akár magasabb is lehetnek a részletek mert tavaly meg senki nem figyelt erre igazán. És max év végén kaphatsz vissza ha benne voltál az éves keretben.
Mi pl soha nem kaptunk vissza semmit amikor átalányon voltunk, mindig csak jóváírtak. Nekem ez nem tetszik.
29. Hát, mi sose kaptunk vissza semmit eddig sem . Csak maximum jóváírtak.
De sokaknak nem mindegy , hogy egy túlfogyasztásos hónap miatt mondjuk 40 ezerrel többet kell éppen akkor fizetni. Sokat nem érek vele ha 1 év múlva kapom vissza.a túlfogyasztást pedig nem is kapja vissza senki sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!