Lehetséges időközben "hátralékot" rendezni (villanyáram)?
Figyelt kérdés
Édesanyámnál tavaly le lett szerelve a már közel életveszélyes gázbojler (CO miatt adott okot aggodalomra) egy 80 literes Bosch villanybojlerrel lett kiváltva. Ez emlékeim szerint szeptemberben volt, akkor jelezte az áramszolgáltatónak, hogy az addigi átalányt meg szeretné emelni, a villanybojler várható fogyasztása miatt. Ezt a szolgáltató teljesítette is. Igen ám.... Lévén édesanyám 80 éves (egyedül él) nem is foglalkozott többet a dologgal, amúgy pedig mi, a család többi tagja nem nagyon forszírozzuk a dolgait, mivel hála az égnek jó egészségnek örvend, szereti saját maga intézni a dolgokat. A számlát is általában 2 havonta kapja, mert egy bizonyos összeg alatt ugye havi számla nem készül. Na most, hogy itt ez a rezsi őrület, azért megnézte a fogyasztási értékeket, és megdöbbenve tapasztalta, hogy az órához képest vagy 400kWh elmaradása van. Ez úgy lehetséges, hogy bár a szolgáltató tavaly szeptember/október magasságában beállította neki a kért átalányt, azonban úgy tűnik január elsejével a rendszer új átalányt kalkulált (és érvényesített) gondolom a tavalyi évi fogyasztása alapján. Na most ugye mivel csak az utolsó 3-4 hónapban emelte a villanybojler a fogyasztását, ezért az egész évre számítva egy jóval alacsonyabb átlag jött ki a rendszerben, és azt számlázzák neki, miközben ő meg ugye idén már a villanybojlerrel fűti a vizet, kvázi többet fogyaszt.... A kérdés, hogy ezt most lehet e valamiképp rendezni, hiszen önhibáján kívül került ebbe a szituba, lévén ő tavaly beállíttatott egy magasabb értéket, és mondta is az ügyintézőnek, hogy az új villanybojler miatt szükséges emelni az átalányt. Nem lenne szép, ha a fennmaradó kb. 400kWh-t piaci áron fizettetnék meg vele, mikor a szolgáltató kvázi önhatalmúlag módosította az átalányos összeget mert gondolt egyet. Legalábbis én ezt gondolom, hogy ez így nem kerek. Érdekelne, ki mit gondol, lehet e valamit tenni? Mindenképp tervezünk felkeresni a szolgáltatót egyébként, ha másért nem azért, mert a jelenlegi átalány-értéket mindenképp emelni kell.2022. júl. 17. 19:13
1/4 anonim válasza:
Figyu, én megörököltem 4 éve egy ingatlant, a bérlő, akinek kiadtam is tökölődött az átalánnyal - nagyon alacsonyra állíttatta be - és egymás után kétszer gond nélkül kifizettük a különbözetet illetve korrigáltattuk az átalányt. Menj be anyukád helyett, vagy kísérd el, akkor nem kell meghatalmazás se, és nem lesz semmilyen probléma ebből.
2/4 A kérdező kommentje:
Köszi a választ. Elkísérem, holnap délelőttre van időpont! Igaz, a neten azt írták, csak egy személy menjen be a covidból kifolyólag... De azért bemegyek akkor! Még egyszer köszönöm az infót!
2022. júl. 18. 10:56
3/4 gyula1971 válasza:
Én tavaj télen elfűtöttem egy mennyiséget,az álalányom eddig kb a felét fedezte év végén van éves leolvasás 2000 Kw ami kifizetetlen.
De ezt nem akartam év végéig magam előtt tolni,mert augusztustól emelt lenne.
Mivel havi résszámlás vagyok,végelszámoló számát sem kérhettem.
Megoldás ideiglenesen átiratni az órát más nevére...
Így egy azonnali végelszámoló számla lett, így a 2000 kw-teljes mennyiség rezsicsökkentett áron van még elszámolva.
4/4 A kérdező kommentje:
Sziasztok, nem írtam vissza eddig, de most látom jött még válasz. Nos, másnap elkísértem anyukámat, helyben az irodában rendeztük a hátralékot (anyám éves átalányban van), csináltak neki egy csekket, amit viszont helyben befizettünk bankkártyával, és átállították a havi értéket, így megnyugtatóan rendeződött az ügy! Üdv.
2022. szept. 19. 07:01
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!