Mi lesz a földgáz alternatívája?
Felújítandó házunkba korábban gázcirkós központi fűtést terveztünk.
Gázterv megvan, fűtéscsövek a falakban, a radiátorokat megvannak még a kazánt kell megvenni, felszerelni. De most már az orosz gáztól való függést akarják megszüntetni, a gáz ára meg egyébként az egekben.
Érdemes-e a gázfűtés kiépítését befejezni, vagy inkább hagyni a fenébe.
De akkor mi legyen helyette?
A főzéshez célszerű a gáz, de végső soron azt is lehet árammal.
Mi a jó megoldás?
Én most ugyan ebben a dilemmába vagyok, csak építkezés közben.
Mikor megkötöttem a generál szerződést a gáznál olcsóbb fűtési rendszer nem igen volt bekerülési és megtérülési számításokkal bizonyítva.
Gépészmérnök vagyok épületüzemeltetési területen dolgozom, többen voltunk az építkezős időszakban a cégnél, ezért össze dugtuk a fejünket és nagy fölénnyel a gáz nyert.
De tavaly ősszel senki nem látta előre, hogy így elszállnak az energia hordozók, bár ez is inkább politikai döntések miatt alakult ki, mint az ukrán-orosz háború miatt.
(Jó példa erre német zöldek vs atom erőművek... azt elérték, hogy leállítsák, csak az a probléma nincs helyette más... így klőtt az elektromos áram ára a tőzsdén (érdemes utána olvasni, nem részletezném). A gáz esetében pedig az északi áramlat 1.-2. miatti USA-Európa konfliktus, és az USA palagáz Európának való értékesítésére.)
Nekem már marad a gázkazán, mert nincs keret egy hőszivattyúra, vagy pedig 9 KWp napelemre az elektromos kazánhoz. Aztán majd meglátjuk mi lesz :(
A jelenlegi helyzetben lehet kivárni kéne, hogy mi lesz a vége a dolgoknak. Amint vége a háborúnk valószínűleg az orosz szankciókat megszüntetik. Legalábbis Egyesült királyság ezt már korábban bejelentette, a németeknek, olaszoknak, hollandoknak nagyon is érdekük a szankciók eltörlése.
Énis úgy vagyok, mint a #2-es válaszoló, építkezek, az én számításaim szerint is verhetetlen a gázfűtés. Ráadásul mi 300 m fölött lakunk az Alpokalján, itt a hőszivattyú nagyon nyekeregne. Májusban jönne a fűtésszerelő, de nagyon idegesít a helyzet,
viszont nekem sincs nagyon más alternatíva, így valószínűleg én is maradok a gáznál. Az EU is próbálja visszaszorítani, egyelőre csak a készülékértékesítést, bár ezt a részét nem értem, mert inkább odacsap a korszerű kazánoknak, ahelyett, hogy a pazarló konvektorokkal foglalkozna.
Egy átlagos családi házban van egy gázkazán, és ha nem ment el az esze a tulajnak, akkor meghagyta a vegyestüzelésüt is a biztonság kedvéért.
Ha meg minden kötél szakad, akkor ott van még a villanyfűtés is olajradiátorral és/vagy klímával.
Nálam is van vagy 3-4 évre elegendő száraz fa a pincében, de év közben is adódik jó néhány m3-nyi mindig.
Szóval az lesz az alternatíva ami éppen az olcsóbb.
Olvasgass témában, nem azt mondtam hogy holnap már hidrogénnel fogsz fűteni, hanem azt hogy vizsgálják a lehetőségét és készülnek rá, hogy idővel földgáz helyett hidrogénre álljunk át.
Minden EU-s ország elfogadott már hidrogénstratégiát és ha minden úgy sikerül ahogy tervezik akkor 1-2 évtizeden belül ez lesz földgáz helyett.
Már most rövidtávú cél Magyarországon a 2% hidrogén bekeverése az elhasznált földgázhoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!