Klímát és vegyes tüzelésű központi fűtést hogy érdemes használni?
Vegyes tüzelésű és nem gázkazánunk van.
Ahogy írtam is...
3+
Csak a gázkazánhoz tudom viszonyítani a klímát, mivel annak ismerem a fix működési elvét, szezonális hatásfokát (~92-94%).
Ahhoz hogy meg lehessen határozni neked hol lenne az optimális váltás ismerni kellene:
- klíma jósági fokát °C-onkén, amely a nagyobb gyártoknál többnyire nyílvános
- H tarifád van vagy nincs
- vegyes kazánod típusát, ez alapján a hatásfokát
- pufferes rendszered van vagy puffer nélküli
- mennyi fát tüzelsz évente, és ez neked mennyibe kerül.
Az ismeretségi körömben az a tapasztalat, hogy jelenlegi árakon kondenzációs gázkazán vs vegyes kazán éves fűtési költsége kb megegyezik, ha veszed a fát, és nem vizesen használod fel. Csak gáz esetében megspórolod a fa munkát. Nekem ez évi 5 erdei m3 akác volt.
Nagy vonalkaban átmeneti időszakban érdemes klímával fűteni. Azt hogy ezt hány fokig gazdaságosabb mint a vegyes kazánod, a fentiek figyelembe vételével lehet csak meghatározni!
Vegyessel nem jó fűteni enyhe időben, mert nem tesz neki jót, ha csak kis tüzet raksz benne (vagy elzárod a levegőt). Ősszel tavasszal klíma, téli fagyos időben vegyes-kazán.
Klímára adnak h-tarifát, fele annyi az ára mint a nappali áramnak.
De megsúgom, h-tarifára kötött klíma mellett nem fogsz a fával szórakozni, mert árban nagyon közel vannak egymáshoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!