Mennyivel drágább elektromos árammal fűteni, mint gázzal?
Tudom hogy sok mindentől függ de tételezzük fel hogy folyamatos fűtés és a lehető legolcsóbb megoldással.
Infrapanel, vagy fóliás padlófűtés
2x, 3x, 4x?
Mennyivel
a kiépítést most hagyjuk csak az üzemeltetés érdekel
Sokak szerint nem így van...de ezek a tények! Az energia árak a politikai döntések következtében fel-le mozognak. Jelenleg a gáz emelkedést a Putyin Rubel probléma okozza, amit a G7 ellenez.
Fűtőpanel és társai 1KW áramból ~1KW fűtési energiát állít elő.
Az elektromos áram és földgáz Nm3 átváltásához rendelet szerint 10,5 az osztó.
E.-ON A1-II. tarifa 37,74 Ft/KWh
MVM Égáz-Dégáz ~114 Ft/Nm3 (erre a mennyiségre, rendszerhasználati díjak arányosan csökkenek, ha valaki többet fogyaszt vagy az ellenkezője)
Ha 10000 KWh-val kifűtőd a szezont az 10000x37,74=377400 Ft/év
10000 KWh-->953 Nm3 földgáz, 953x114= 108642 Ft/év
377400/108642=3,47, azaz jelenleg rezsicsökkentéssel fixált árakon 3,47x többe kerül árammal fűteni, mint gázzal.
Jelenleg a TTF alapján számolják a gáz árát (magyar szerződés ár is ettől függ), ez az európai gáz ára euro/MWh--> euró/95Nm3:
éppen most 118 euró/95Nm3, de pont egy éve pedig 17 euró/95Nm3 volt. --> x6,94
De a villany se annyi mint volt, euró/MWh szintén:
Most 268, egy éve pedig 49 euro/MWh volt. --> x5,5
Mit fizet egy holland, vagy német:
10000x(37,74x5,5)=2.075.700 Ft/év
953x(114x6,94)=753.975 Ft/év
Azaz jelenlegi világpiaci árakon 2,75x olcsóbb gázzal fűteni, mint villannyal.
Klímánál/hőszivattyúval az SCOP értékkel még le kell osztani az áram számlát.
SCOP=4 -->2.075.700/4= 518925 Ft/év
nagyon köszönöm a válaszokat!
Akkor jól sejtem, hogy a gázárak piaci szintre emelésével jobban meg fogja érni az elektromos fűtés? ( azzal együtt hogy nincs CO veszély és 15 évente lecserélendő kazán)
4 vagyok!
Látom sokan nem értik amit írtam, pedig még a linkeket is beraktam :)))) sok a matek biztos...
"Akkor jól sejtem, hogy a gázárak piaci szintre emelésével jobban meg fogja érni az elektromos fűtés? ( azzal együtt hogy nincs CO veszély és 15 évente lecserélendő kazán)"
Ha eltörlik a rezsicsökkentést az áram díja is megemelkedik!
A hőszivattyú elvén működő rendszerek lehetnek gazdaságosabbak a gáznál, de fűtő film soha!
az állam nagyon vigyáz arra, hogy nehogy vamivel jobban járj.
Ha a villany olcsóbb lenne bármitől, igenhamar összeomlana a hálózat.
Az a helyzet, mikor a német úgy döntöttek vissza indítanak pár szénerőművet, a szén ára 120 ról 250 euróra emelkedett meg aznap.
Azt nem néztem mekkora mennyiségre vonatkozik, tonna, mázsa.. passz.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!