Egy siesta kályha hogyan ölhetett meg 2 embert egy sátorban?
A deák téri esetet nem értem...
Én évekig fűtöüttem 2 szobát sziesztával, nem volt baj meg elvileg van egy levegőőr is benne, kialszik a láng, ha nincs oxigén.
Hogy lehet az, hogy 2 fiatal megfulladjon egy sátorban ami ezerszer jobban szellőzik mint egy szoba?
lehet, hogy nem volt hibátlan.... csak egyféle siesta kályha létezik...?
Nem ismerjük a körülményeket.
"kialszik a láng, ha nincs oxigén."
Nem gondolod, hogy ha már a tűznek sincs elég oxigén, akkor ott az embernek se, és talán azért fullad meg?
Sátor meg azért nem annyira szellős , hiszen vízhatlan anyagból készült, illetve akkor még ott van a szén-monoxid ami ugye nehezebb a levegőnél, tehát pont a sátor aljában gyűlik össze ahol alszanak, szemben mondjuk egy szobával ahol magasan van az ágy.
"ezerszer jobban szellőzik mint egy szoba"
Egy normális sátor az teljesen zárt, hogy ne fagyjanak meg benne.
Viszont a légtere sokkalta kisebb mint egy szobáé vagyis egy kis baj is tud nagy bajt csinálni.
Nem kapott elég oxigén a kályha. Létrejött az égés, de oxigén nélkül így nem CO2 hanem CO keletkezett. CO kicsit könnyebb mint a levegő, így először a sátor teteje telt meg CO-val majd folyamatosan az egész sátor. Én láttam ezeket a sátrakat, viszonylag jól légzáróak, több CO termelődött mint amennyi kiszellőzött.
"elvileg van egy levegőőr is benne, kialszik a láng, ha nincs oxigén."
Amikor a levegőőr kialszik te már rég halott vagy.
Mindenesetre én eléggé tartottam tőle, ezért beszereltem az egyik szobába egy pb gázos parapetes konvektort, a másik szobába meg húztam be rézkábelt a lakáselosztóról, felszereltem egy ptc fali fűtőtestet...
Valóban igaz, hogy a szieszta akkora hőt letudott adni, hogy 2 vagy 3 fokozaton befűtött két szobát 30 fokra, most meg kell 2 berendezés viszont kettes meg hármas fokozaton igencsak tömény volt az a meleg illetve az émejgés, fejfájás kerülgetett.
Sajnos a mi házunkban nincs földgáz, az elektromos rendszer meg régi alu, sajnos évek kellettek míg ezen alternatív megoldások megszülettek, sok gondolkodás, kutatás után...
Mert ugye a földgáz kiépítése milliók, az elektromos rendszer felújítása megint szintén 1 milla.
És sajnos sokan inkább így a sziesztát választják más lehetőség híján
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!