Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Szerintetek megtérül ha...

Szerintetek megtérül ha valaki LED lámpákat(körtéket) használ otthon a hagyományos izzó helyett?

Figyelt kérdés
Szerintem ahol naponta legalább 2-3 órát égetjük, ott igen, a többi helyen nem.
2022. jan. 18. 20:30
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
79%

Természetesen a ledes égők jóval kevesebbet fogyasztanak mint a hagyományosak.

De azért halkan megjegyezném, hogy a pincémben -amit rendszeresen és naponta többször is használok- kb, 30 éve nem égtek még ki a Tungsram égők.

2022. jan. 19. 22:56
 12/22 anonim ***** válasza:
100%

Nekem két fenntartásom van led égőkkel kapcsolatban. Egyik, hogy még a (papíron) azonos teljesítményű és színhőmérsékletűek fénye között is sokszor szabad szemmel látható különbésg van különböző márkák/típusok esetén. Emiatt egy 5-6-8 égős mennyezeti lámpatestben ha nagy ritkán mégis tönkremegy az egyik, akkor megy a matekozás hogy mit tegyek be helyette. Lehet hogy másnak ez nem lépi át az ingerküszöbét, én nagyon rigolyás vagyok ilyen szempontból.

A másik, hogy a fényerőszabályozás (hálózati oldalról) nincs általánosan megoldva. Léteznek olyan led izzók amik BIZONYOS kapcsolóval tudják, de ez megint matekozást igényel. Hagyományos izzóknál szó szerint bármelyik izzó bármelyik triac fényerőszabályzós kapcsolóval hibátlanul működik. A led ettől még fényévekre van.

2022. jan. 19. 23:23
 13/22 A kérdező kommentje:
Ha dimmered van, akkor érdemes hagyományost használni. A LEDet akarsz dimmelni, akkor távirányítós modellt érdemes venni, annyi hogy betekered, van egy távirányító hozzá, azzal lehet a fényerejét/soknak a színhőmérsékletét is szabályozni. A nappalimnan ilyen van, mert dolgozni jobb természetes fényben, viszont este már irritálna, ezért akkor lehalkítom és melegre állítom. Nagyon szeretem. Amúgy az éjjeli lámpát konnektoros dimmerre van kötve, abban hagytam a hagyományos 40es izzót. Meg az előszobámban, ahol csak pár percig égetem naponta. A többi ledes. Amúgy én úgy tapasztaltam, hogy a az Osram/Philips/Ikea sajátmárkás/Avide LED eknek teljesen pontos a színhőmérséklete, ha egymás mellett vannak egy ufo lámpában, nem veszem észre hogy különböznek. Más, gagyibb márkáknak sajna én is tapasztaltam.
2022. jan. 20. 00:21
 14/22 anonim ***** válasza:
92%
A dimmelést úgy oldottam meg végül, hogy kb. 5-5 triac dimmer és led kipróbálása után találtam egy olyan kombinációt, ami működik hagyományos bekötéssel is.
2022. jan. 20. 02:04
 15/22 A kérdező kommentje:
Látom, nagyon kitartó vagy, én az első próbálkozás után a triaknál hagytam a hagyományost, nekem nem ért volna meg ennyi időt, abba, hogy max pár forinttal többe fáj a villanyszámla,elég ritkán megy maxon az a 40es izzó nálam.
2022. jan. 20. 06:15
 16/22 anonim ***** válasza:
83%

Milyen matekozást igényel? Veszel egy LED-hez használható fényerőszabályzós kapcsolót (pl. Legrandnak van ilyen) és az adott lámpatestbe pedig mindig dimmelhető LED-es égőt vásárolsz. Vagy arra gondolsz, hogy a dimmer drága és a dimmelhető LED-es égők is drágábban? Mert az tény, hogy igen, pláne ha csillárról van szó, azaz 5-6 égőről, az lehet egyeseknek nem, de véleményem szerint irreálisan sok kiadás, 10.000 forintos tétel!

A távirányítós történet véleményem szerint kényelmetlen! Hiába teszed a kapcsoló mellé vagy teszed le olyan helyre, ahol szinte mindig eléred, nem ugyanaz, mint egy dimmeres kapcsoló. Más az, amikor egy fisz-f.sz kapcsolóval kapcsolgatod a mennyezeti lámpát, meg más az, amikor belépsz a helyiségbe, felkapcsolod és egyből ugyanott a kapcsolón gombbal vagy potméterrel állítod a fényerőt.

Nekem is van, van ilyen, meg olyan, ami telefonról is szabályozható, színhőmérséklet is, sőt még RGB is van benne, de totál felesleges igazából! 50%-ra van beállítva és akkor tolom fel csak 100-ra, ha takarítok. A franc, aki cseszteti távirányítóval vagy telefonnal...

Van olyan LED-es égő is, aminek a fényerejét a kapcsoló le-fel kapcsolásával tudod állítani, nyilvánvalóan nem fokozatmentesen, hanem 4 fokozatban lehet általában 25-50-75-100% vagy van olyan, hogy ugyanezen elven a színhőmérsékletet tudod állítani. De ennek ára meg már végképp az a kategória, ami én úgy gondolom nem éri meg egy 5-6 foglalatos csillár esetében. Ilyenből van komplett LED-es lámpa is. Na az, még ha nem is fokozatmentes, már közelebb van kényelmes használhatóság szempontjából egy dimmerhez, mint a távirányítós változatok.

2022. jan. 20. 08:03
 17/22 A kérdező kommentje:
Szerintem meg kényelmes a távirányító. Pl. Este az ágyam mellé teszem, onnan kapcsolom fel-le, szabályzom. Mindegy, nem vagyunk egyformák.
2022. jan. 20. 08:33
 18/22 anonim ***** válasza:
82%

Egy bizonyos üzemidő után megtérül a LED magasabb ára, egy példa:

Izzólámpa: P1=60 W, ára: a1=150 Ft

LED: P2=6 W, ára: a2=1500 Ft

Villamosenergia egységára: k=40 Ft/kWh

A teljes költség, fogyasztás+ár:

Izzólámpa: K1=P1·t·k+a1

LED lámpa: K2=P2·t·k+a2

Akkor térül meg a LED magasabb ára, amikor ez a kettő egyenlő:

P1·t·k+a1=P2·t·k+a2

t=(a2–a1)/k(P1–P2)=(1500–150)/40·(0,06–0,006)=625 óra

A LED nagyobb ára 625 óra üzemidő után térül meg. Ez napi 5 óra használatot feltételezve 625/5=125 nap.

Hosszabb időt nézve a helyzet más, mert az izzólámpa valószínűleg hamarabb megy tönkre, mint a LED, vagyis többször kell cserélni, többször jelentkezik az ára. Ez csak egy példa, az aktuális árakat és villamos energia egységárat kell figyelembe venni.

2022. jan. 20. 09:46
 19/22 anonim ***** válasza:
69%
Ne erőlködj! Felesleges. Kiszámolod nekik, aztán haszontalan a válaszod! Minek? Mintha nem is ez lett volna a kérdés...
2022. jan. 20. 17:56
 20/22 A kérdező kommentje:
Nem én pontoztam le.
2022. jan. 20. 20:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!