Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » 1000 nm erdő fenntartható...

1000 nm erdő fenntartható tűzifának?

Figyelt kérdés
Van egy 10-15 éves akácosom nagyjából 1000 nm-en. Lehet ebből fenntarthatóan fűteni egy 75 nm egyelőre szigeteletlen kádárkockát? A kitermelt fák helyére újat telepítenék. Érdemes az akácot megtartani vagy inkább más, gyorsan növő, jó energia fát tudtok javasolni?

2019. dec. 8. 13:26
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
47%
Összességében nem éri meg. Ahhoz kicsi, hogy gazdaságosan tudd kitermeltetni faipari céggel tarravágva, ahogy ahhoz is, hogy 10 évig neveld, gondozd mire érdemes lesz újra vágni.
2019. dec. 8. 14:26
 2/17 A kérdező kommentje:
Nem szeretném tarra vágni, saját használatra lenne, minden évben valamennyi kitermelve és a helyére új telepítve. Csak az érdekelne hogy gyorsabban fogom-e elhasználni mint ahogy nő? Remélem hamarosan a ház is szigetelve lesz és akkor még kevesebbet kell fűteni.
2019. dec. 8. 17:06
 3/17 anonim ***** válasza:
Egyszerűbb lenne válaszolni, ha azt mondanád meg, hogy ez kb hány m3 fát jelent, vagy legalább hány db fa van ott??
2019. dec. 8. 17:10
 4/17 A kérdező kommentje:
Honnan tudjam hány m3 vagy hány darab fa van egy erdőben?
2019. dec. 8. 17:24
 5/17 anonim ***** válasza:
74%

1000 nm-en pontosan tudhatnád hány fa van és mekkora.

Egyébként a válasz továbbra is nem, nem tudsz így folyamatos elegendő tűzifát biztosítani magadnak.

Erre az éves pár fa kivágására meg gépesíteni sem éri meg. Elviszi az elméleti hasznot is.

2019. dec. 8. 18:17
 6/17 anonim ***** válasza:
100%

Majd megtalálja a kisebbség és ő fogja biztosítani magának.

Amúgy meg minden vágás engedélyköteles, tehát ekkora tételben több vele a macera, mint a haszon.

2019. dec. 8. 18:52
 7/17 A kérdező kommentje:

Miért kellene gépesíteni bármit? Nem értem mire gondolsz?

A kisebbség szerencsére felénk nem olyan, a ház lakatlanul állt sokáig mielőtt megvettük, de semmi nem tűnt el, még az udvarról sem. Remélem ez így is marad.

2019. dec. 8. 19:38
 8/17 anonim ***** válasza:
31%
Miért ne kellene gépesíteni? Vagy minden évben fogadsz valakit aki kivágja, feldarabolja, felhasogatja neked azt a pár fát, meg karbantartja az erdőt?
2019. dec. 8. 19:45
 9/17 anonim ***** válasza:

Ezer m2 a nagyon "kicsi"! Nekem majd'5ezer van,és lassan vágásérett lesz...Még ekkorával sem megoldható!

Kicsit át kellene gondolnod ezt!

Eleve 15,de inkább 18~20év,mire megéri kivágni.

Hogy is képzeled az újratelepítést? Mint egy vetésforgót?

Csak gondolj bele...

Most kivágsz 100m2-t az akkora terület,mint egy kádár~kocka. Azt hogy is telepíted újra? Arra ne számíts,hogy felfakad!-Nem nyár ez! Kituskózod(de hogyan,gép nélkül)ha valaki megcsinálja,az drága lesz!!! Jövő őszre beülteted(nyilván,ha már nem magonc,hanem egy éves,annak ára van)!

Tehát jövő után tavaszra lesz 100 m2 friss telepítésed,ehhez adjunk min.15 évet...

A most kitermelt fáddal jövő őszre már lehet(ne)éppen tüzelni,de bizony jobb volna,ha két évet száradna.

Nekem 2,5x3-ra van rakva,ha durván számoljuk,100m2-n 16(!) db fád lesz. Szerinted elég egy télre tüzelőnek?(nem).

De ha mégis,az 1000 m2 az 10 év alatt elfogy,a most telepítettet viszont biztos nem kéne egy évtized múlva kitermelni.

2019. dec. 8. 21:06
 10/17 A kérdező kommentje:

#8 Nem fogadok fel senkit ha magam is meg tudom csinálni. Nem kell mindenhez gépesítés, nyilván nem lesz meg egy délután alatt, de ha minden munkát mással vegeztetnék, akkor már jobban megérné venni a fát.

#9 Köszönöm a választ, igen elgondolkodtató. Még most kezdek az önellátó életbe, sok dolog nem úgy van ahogy elképzeltem:) Számomra az is megfontolandó hogy ha csak 10 évig kifutja a tűzifa, addigra tudom korszerűsíteni a fűtést a házban és az akác helyett értékesebb fát ültethetek, nem feltétlenül tüzelőnek.

2019. dec. 8. 23:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!