Milyen az a fan coil fűtés? Nem egészségtelen? Kell tisztítani időközönként?
Hűtő-fűtő fan-coilnál nyáron hideg, télen meleg víz kering a rendszerben, vannak hőcserélők helyiségenként,(álmennyezetben,plafon alatt,esztétikusan beburkolva,csak egy rácsot látsz)Ezek a hőcserélők sűrűn bordázott felületűek,(kb.olyan mint mint egy autó hűtője) egy ventilátor van mögé szerelve, ami átfújja rajta a helyiség levegőjét, nyáron hideg, télen meleg levegőt ad.
Én eddig ilyen rendszert csak irodaházban, szállodában láttam, nálunk a cégnél nyáron 8 fokos vizet keringet,
messze nem olyan hatékony mint egy klíma, de azért hűvöset csinál. Jó hőszigetelés nem árt hozzá. Ki kell tisztítani
legalább évente 1*.
Az előttem szólóhoz csak annyit tennék hozzá, hogy én láttam már máshol is fan-coil fűtést, mint irodaházakban, hiszen lényegében ahol hőszivattyús hűtés-fűtés rendszert használnak, ott sok esetben fan-coil a végkimenet. (Ez alól azért van kivétel, tudtommal pl.a Fontana ház a Corvin sétányon.)
A hatásfoka viszonylag jó, elég jól lehet állítani a hőfokot is. Az alapvető probléma szerintem ott kezdődik ennél a fűtésnél, hogy egyfelől jelentős áramot fogyaszt (igaz, közben gázszámla meg fűtővíz számla az nincsen), másfelől pedig hangja van. Ugye a leghalkabb, legjobban leszigetelt, vagy eldugott ventilátoroknak is van hangja, főleg telente, ha erősre állítják rajta a fűtést, vagy nyaranta, ha erősre állítják a hűtést. Talán hihetetlenül hangzik, de bizony a folyamatos ventilátor hang halláskárosodást, érzékenység esetében pedig folyamatos fülcsengést is okozhat.
Mindenképpen ellenőriztetni kell legalább évente és ki is kell tisztíttatni.
Javíttatása, ha szükséges, költséges tud lenni.
Tudtommal Fan-Coil fűtés van pl. a Prestige lakópark lakásaiban a Marinaparton. Azokban a lakásokban a padlózatba van építve, többnyire az ablakok melletti-alatti részeken.
Találkoztam már normál radiátoros fűtésből ventilátorral átalakított "fusi fan coil" fűtést.
Ehhez piszok drága számítógép ventilátorokat használtak.
Állítólag kezdetben gyakorlatilag nem volt hangja, de néhány hónap múlva már elviselhetetlen volt a zaj.
Mondjuk ahol asztali, vagy torony számítógépek működnek, ott fel sem tűnne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!