Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Milyen az a fan coil fűtés?...

Milyen az a fan coil fűtés? Nem egészségtelen? Kell tisztítani időközönként?

Figyelt kérdés
2019. nov. 27. 11:20
 1/4 anonim ***** válasza:
82%
Gyakorlatilag egy légkondi, csak mivel elsősorban fűtésre való (attól még tud hűteni is), nem a plafon közelében helyezik el, hanem a radiátoroknál szokásos magasságban. Évente egyszer ellenőriztetni kell, mint minden más fűtési rendszert és klasszikus légkondit.
2019. nov. 27. 12:14
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Hűtő-fűtő fan-coilnál nyáron hideg, télen meleg víz kering a rendszerben, vannak hőcserélők helyiségenként,(álmennyezetben,plafon alatt,esztétikusan beburkolva,csak egy rácsot látsz)Ezek a hőcserélők sűrűn bordázott felületűek,(kb.olyan mint mint egy autó hűtője) egy ventilátor van mögé szerelve, ami átfújja rajta a helyiség levegőjét, nyáron hideg, télen meleg levegőt ad.

Én eddig ilyen rendszert csak irodaházban, szállodában láttam, nálunk a cégnél nyáron 8 fokos vizet keringet,

messze nem olyan hatékony mint egy klíma, de azért hűvöset csinál. Jó hőszigetelés nem árt hozzá. Ki kell tisztítani

legalább évente 1*.

2019. nov. 27. 17:19
 3/4 anonim ***** válasza:
83%

Az előttem szólóhoz csak annyit tennék hozzá, hogy én láttam már máshol is fan-coil fűtést, mint irodaházakban, hiszen lényegében ahol hőszivattyús hűtés-fűtés rendszert használnak, ott sok esetben fan-coil a végkimenet. (Ez alól azért van kivétel, tudtommal pl.a Fontana ház a Corvin sétányon.)

A hatásfoka viszonylag jó, elég jól lehet állítani a hőfokot is. Az alapvető probléma szerintem ott kezdődik ennél a fűtésnél, hogy egyfelől jelentős áramot fogyaszt (igaz, közben gázszámla meg fűtővíz számla az nincsen), másfelől pedig hangja van. Ugye a leghalkabb, legjobban leszigetelt, vagy eldugott ventilátoroknak is van hangja, főleg telente, ha erősre állítják rajta a fűtést, vagy nyaranta, ha erősre állítják a hűtést. Talán hihetetlenül hangzik, de bizony a folyamatos ventilátor hang halláskárosodást, érzékenység esetében pedig folyamatos fülcsengést is okozhat.

Mindenképpen ellenőriztetni kell legalább évente és ki is kell tisztíttatni.

Javíttatása, ha szükséges, költséges tud lenni.

Tudtommal Fan-Coil fűtés van pl. a Prestige lakópark lakásaiban a Marinaparton. Azokban a lakásokban a padlózatba van építve, többnyire az ablakok melletti-alatti részeken.

2019. dec. 3. 19:50
 4/4 anonim ***** válasza:
77%

Találkoztam már normál radiátoros fűtésből ventilátorral átalakított "fusi fan coil" fűtést.

Ehhez piszok drága számítógép ventilátorokat használtak.

Állítólag kezdetben gyakorlatilag nem volt hangja, de néhány hónap múlva már elviselhetetlen volt a zaj.

Mondjuk ahol asztali, vagy torony számítógépek működnek, ott fel sem tűnne.

2019. dec. 5. 09:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!