Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Hány fokra fűtöd a lakást?

Hány fokra fűtöd a lakást?

Figyelt kérdés
Fázni se akarunk, de a felesleges túlfűtést is kerülném. Nálunk nappal 21 fok van,éjszaka 20. Teljesen komfortosnak tűnik.
2019. nov. 1. 07:24
 1/10 mindentudó99 ***** válasza:
97%
22 -23
2019. nov. 1. 07:25
 2/10 anonim ***** válasza:
20%
A 21-22 fok mindenkinek ideális. Efelett szükséges a hőfok neked hiperérzékeny vagy ezalatt meg fakír. :D
2019. nov. 1. 07:30
 3/10 anonim ***** válasza:
77%

Komfortérzet szempontjából mindegy, mert a test megszokja a 20 és a 28 fokot is. Akkor rossz a komfortérzet, ha a kazán ritkán kapcsol be, vagy túl nagy a különbség a nappali és éjszakai hőmérséklet között.

Pont ezért működnek a modern kazánok alacsony előremenővel és gyakori kapcsolással, hogy a komfortérzet állandó legyen.

Az mindig rosszabb, ha felfűtünk magas hőfokra, aztán órákig nem jár a kazán, amíg eléri a bekapcsolási küszöböt. Ha viszont gyakran kapcsol, de alacsony lángmodulációval, akkor mindig úgy érzi a ember, hogy folyamatosan árad a meleg és nem hideg a radiátor.

Ezt már ősapáink is tudták, amikor megalkották a hőtartó cserépkályhát.

Fogyasztás szempontjából pedig a 21 nappali-20 éjszakai nagyon ideális.

2019. nov. 1. 07:54
 4/10 anonim ***** válasza:
78%
Nappal 22, éjszaka max 20
2019. nov. 1. 08:07
 5/10 Dönci123 válasza:
84%

Én az évek alatt úgy tapasztaltam , hogy kevesebb hőfokú keringett vízzel, ami jelenleg 45 fok , hidegebb időben 50 fokra állítva érzem jól magam.

A radiátoraink előszabályozóval és termo szelepekkel vannak szerelve. A termosztáthoz közelebb úgy állítottam be , hogy később töltse meg a fűtőtesteket melegvízzel távolabb pedig teljesen nyitva....

A kazán nem kondenzációss még, viszont utánkeringetős fali turbós. 24kw

fix helyű termosztáttal 20 -21.5 fok között játszunk vele. Du felnyomjuk vagy ha otthon vagyunk, éjszakára pedig egy fél fokot levesszük.

18-19 fokban alszunk.

Volt idő mikor 60-65 fokon ment de nem éreztük a folyamatos meleget mert felfűt kikapcsol , felfűt kikapcsol......

Átalányban is kedvezőbb lett. És nem vízkövesedik a rendszer sem.

2019. nov. 1. 12:33
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

20 fok nappal és kb. 15 fok éjjel.

(Pont úgy mint a gazdag németeknél, ahol időnként megszállok.)

2019. nov. 1. 15:39
 7/10 anonim ***** válasza:
78%
Általában nappal 23 fokra, annál alacsonyabbnál én fázom. (A nők hőérzete kb. 2 fokkal rosszabb a férfiakénál.)Éjszakára elég 20-21 is.
2019. nov. 1. 16:11
 8/10 anonim ***** válasza:
93%
Nappal 23 körül, éjszaka 21, de ha nektek az a jó amit írtok akkor az a jó és nem számít mit csinál más.
2019. nov. 1. 19:07
 9/10 Garott ***** válasza:
100%

Pár napja programoztam be a termosztátot:

Hétköznap mielőtt felkelek 23-ra felfűt, amíg el nem indulok (igazából 10 percel előtte már visszavesz).

Amíg dolgozok 21 C, mielőtt hazaérek újra 23 C egészen este 10-g akkor visszavesz 21-re.

Hétvégén annyiban módosul, hogy a napközben 22-re van beállítva.

2019. nov. 3. 10:16
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

Kb. úgy, mint #6-os.

Aludni 17-18 'C tudok úgy, hogy valóban ki is pihenjem magam.

22 'C fölött pedig rosszul tűröm mind a kinti, mind a benti hőmérsékletet. Télen takarózom a nyári takaróval, ablak --asztma miatt is-- télen, nyáron nyitva. Szó szerint értsd, hogy minden nyárnak úgy futok neki : vagy túlélem, vagy se.

De gondolhatod, hogy azok, akik addig érzik kellemesnek a nyarat, míg kinn, a déli időszakban napon sincs max. 24-25 'C-nál több, akkor azok hogyan bírják a pesti betonban, aszfalton a 43-44-45 'C-ot!

Éjjel pihenés egy perc sem: ha hajnalra "lehűl" a levegő 26-27 fokra, akkor már szerencsés vagyok. A nyár nálam kb 5 hónapnyi kínszenvedés és szobafogság. A növények télen zöldek, akkor látnak fényt, nyáron már 5-kor leengedem a redőnyt, különben fél 6kor már 30-32 fok van. A lakás keleti fekvésű, 13.30-ig idesüt a nap.

Aki pedig a 10-en, a kátrányborítású tető alatt lakik, annál 34-35-36 fok is lehet. Mármint az árnyas, elsötétített lakásban.

Brutális, élhetetlen a beton, alapfelszereltséggé vált a légkondi.

Konkrétan értsd: egyébként túlélhetetlen. Az emberi szervezet nem tudom, max mennyit bír, de itt is áttérünk lassan a spanyol és egyéb mediterrán életmódra: pl. éjjel járunk közértbe...

(már szóba került!)

Néhány szomszédom viszont szerencsés: úgy 30-32 'C körül kezdik először érezni, hogy "jééé! le lehet tenni a kabátot, mintha tavaszodna már!".

Nyár végén, kb. 25 'C alatt pedig kezdődik a számomra szinte értelmezhetetlen horror: kiskabát, sál-sapka, csizma...

Jómagam meg vagyok a másik véglet: 0 'C-ban még leszaladok a sarki kisközértbe, melegítőalsóban, de pólóban, ablak állandóan nyitva.

A komfortérzeted szerint fűtsd a lakást, te tudod, számodra mi az optimális, a kellemes. Szerintem az általad említett 21-20 fok a legtöbb ember számára az "általános", a normális, a komforthoz éppen jó. Úgy fűts, hogy a laza otthoni viseletben télen-nyáron jól érezd magad: ne fázz, ne legyen meleged!

2019. nov. 3. 21:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!