Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Termosztátos hősugárzóval...

Termosztátos hősugárzóval fűteni télen 17 m²-t? Mekkora villanyszámlát csinálhat?

Figyelt kérdés
Kis albérletben vagyok. Kályhát kellene vennem, majd tűzifát. De azt is feldarabolva, szóval jó sokba kerülne. Apám feldobta, neki van ilyen kütyüje, és nem fogyaszt sokat, gyorsan meleget csinál és tart - ilyen kis helyen. Szerintetek mivel járnék jobban? Kályhával nagyon hamar meleg lenne, vetkőznénk, kialudna, felöltöznénk, újra begyújtanék, és kezdődne elölről ez a körforgás. Az is bajos most, hogy egész nap itthon vagyunk a gyerekkel. Szóval egész nap meleget kéne tartani. Ha bevállalom a hősugárzót, szerintetek mennyi villanyt fogyasztana el egy hónapban?

2019. szept. 5. 20:51
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

"én próbálok mindenkit a klíma felé terelni, ha van lehetőség rá"

Magamtól idéztem, ha van lehetősége rá, akkor klíma, ha nincs, akkor keres más megoldást, de lehetőleg ne hősugárzót. Értem, hogy a kérdezőnek nem sok havi 30-40 ezer forint sem villanyszámlára, de valaki ennek az összegnek a felét fizeti az összes fogyasztóval együtt és klímával fűt ennél nagyobb területet. De nem kötelező semmi sem.

Nem kell óriási klíma ekkora területre, bőven elég egy 2 kW-os klíma is, ami mivel inverteres, le tud szabályozni a valós hőszükségletig, de ha kell, le is tud kapcsolni, ezért magasabb teljesítményen felfűt, utána ideális esetben kikapcsolás nélkül, alacsony áramfelvétel mellett csak szinten tart, nem pedig zabál. Azt pont a hősugárzó teszi, úgy mint a régi, fűtésre korlátozottan használható ki-bekapcsolós klímák. Vagy zabál, vagy áll, köztes állapot nincs, ezért folyamatosan ingadozik a hőmérséklet, nem egyenletes, mint az inverteres klíma esetében.

Nem használsz és nem olvasol utána a klímáknak, pedig látnád, hogy valaki a klíma hibájától tartott, közben a konvektor ment tönkre. A klíma gond nélkül fűtőtte az egyik helyiséget, miközben a másikban két paplan alatt aludtak, kint meg tomboltak a mínuszok. Nálam van hősugárzó és klíma is, látom melyik mennyit fogyaszt. Tegnap estére picit fáztam így a hősugárzó ment fél órát, utána egész végig jó volt. Erre jó a hősugárzó, gyorsan meleget csinálni, fő fűtésre drága és hangos.

Nem butaság, az egyszerű számítás és a könnyebb érthetőség miatt számoltam folyamatos 1 kW-al.

2019. szept. 6. 13:02
 12/19 A kérdező kommentje:

Közben megtudakoltam, hogy hőszigetelt lakás. Az egyik fal a szomszéddal közös mondjuk ő szerintem csak este van otthon, akkor fog begyújtani. Ott van kályha.

Ez a hősugárzó egyenként termosztátos, tehát tartja a hőmérsékletet automatikusan. Lehet nem hősugárzó a neve...

Sajnos a tulaj biztos nem fog klímát szerelni, én nem költenék rá. Majdcsak túl éljük a telet valahogy.

Fával meg csak kínlódnék, túl meleg lenne akkor ablakot nyitnék és az udvart fűtöm. Az is pazarlás...

Kaptam választ fa tüzelésre is. 90e Ft lenne az egész szezon. De elég bajos hogy eltaláljam a hőmérsékletet és ne pocsékoljak.

2019. szept. 6. 14:46
 13/19 anonim ***** válasza:

Kizártnak tartom, hogy 90 ezerből kijössz egy szezonban fával úgy, hogy egész nap otthon vagytok. Úgy eltudom képzelni, hogy délután van először befűtve, szóval egy ilyen pici helyiség fűtésére igenis (úgy egyébként drága vagy sem), teljesen megfelelő az elektromos fűtés. Van az a méret, aminél ellehet gondolkodni az elektromos fűtésen.

Klímával való fűtéssel (én is szoktam), egyetlen bajom van csak, hogy nincs csöndben! Szoktam vele fűteni, átmeneti időben, napközben, de éjszaka nem. Infrás fűtés jobb hatásfokkal dolgozik, szóval azon esetleg nem árt gondolkodni, azt is leszerelheted és viheted, ha költözöl... Egy ismerősöm 50m2-es parasztházat fűt hősugárzókkal (passzív, szóval nem ventilátoros) az ablakok újak, de vályogház. Tavalyi tél 200e forintba került, ennél olcsóbban nem jött volna ki fával sem és a gáz is kb. ennyibe került volna. A fa ára annyira felment az utóbbi pár évben, hogy semmivel sem olcsóbb már, mint a gáz, (a villanynál nyilván olcsóbbak).

Egy dolgot nem árt még megnézned, hogy hány ampered van (villanyóra melletti biztosítékra mi van ráírva)!!! Mert ha beszerelsz egy 2kW-os fűtőtestet az ugyan tény, hogy nem megy majd állandóan, ki-be kapcsol, de amikor épp üzemel, akkor ez a 2kW lefoglal közel 9A-t! A maradék van ekkor minden másra! Ha emellett megy még egy mosógép is, ami víz felfűtésénél szintén felvesz 8-9A-t, akkor egy (leggyakoribb esetben) 16A-s bizti bizony leold, mert ezzel már nem férsz bele a történetbe! 16A az max. 3.6kW!

17m2-ről van szó, azt tudjuk, hogy van szigetelés, hogy milyen vastag a fal, azt nem, de számoljunk egy átlaggal, 1m3 levegőt 35W-al tudsz befűteni, átlag 2.5-es belmagassággal számolva neked 42.5m3-t kell befűtened, azaz elég lenne egy 1.5kW-os, no de ott van még a fürdőszoba is, nem? Még ha garzon is, azt is kellene fűteni... Fürdőszobánál két dolog van, vagy fűtöd azt is egész nap, vagy csak akkor, ha fürdesz, ha csak fürdés előtt fűtöd fel, akkor túl kell méretezni hogy hamar feltudd fűteni. Szóval egy átlag 16A-el ez nem kivitelezhető. Lehet amper emelést kérni, de számolj azzal, hogy ennek van költsége, mégha maga az emelés 32A-ig ingyenes is, még ha lakóépület, azaz villanyóra korszerűsítés nem is szükséges, mert pl. a mért oldalt ha szükséges ki kell cseréltetned 10-es vezetékre, amihez szükséges egy regisztrált villanyszerelő, ezt az áramszolgáltató nem állja és a lakás belső hálózatának is olyannak kell lennie, hogy ezt elbírja, amire nem nagy eséllyel indulsz. Ki kellene kérni egy villanyszerelő véleményét, de gyors ütemben, mert rengeteg munkájuk van, alig van szakember, így nagy a sor mindenkinél, az áramszolgáltatók sem kapkodó idegbetegek és a fűtési szezon a nyakunkon van! Intézd már hétfőn vagy még a hétvégén ejts meg pár telefont. Első körben keress egy közeli villanyszerelőt, aki hajlandó megnézni és felmérni a helyzetet! Avagy mindjárt az áramszolgáltató listájából egy közeli reg.szerelőt, ez neten is elérhető!

2019. szept. 7. 08:20
 14/19 anonim ***** válasza:
0%

általában 16 amperes bizti van a régebbi lakásokban

Elméletileg ez kevés, ha minden a lakásban lévő fogyasztó egyszerre müködik, de ilyen nagyon ritkán van:)

2kw os konvektort el fog bírni a hálozat, tuti.

De amugy nem kell ezt sem túl lihegni, ki kell próbálni bírja-e(99% hogy bírni fogja)

Max majd nem tud a kérdező egyszerre fűteni ,mosni, vasalni, mosogatógéppel mosogatni, miközben megy valami komoly számítógép, és közben a konyhai gépek is mennek:D

Vagyis nyugi

Bírni fogja a 16 A a 2kw os hősugárzót.

De amugy valóban simán elég lehet egy 1 vagy 1.5 kw os konvektor is

2019. szept. 7. 09:05
 15/19 anonim ***** válasza:

1) albérletbe nem szereltetünk be sem kályhát (kémény???) sem split klímát, hacsak nem a tulaj fizeti (

2) ha van szomszéd, ahol fűtenek és szigetelt a lakás, akkor az se biztos, hogy szükséges nagyon fűteni. 13 éve nem fűtök szinte semmit, pedig csak idén szigetelték a tömböt, 18-19 fok van, magasföldszint, középső lakás. És leszarom, hogy a szomszédoknak ezért többet kell fűteni, én 20 fokban már szarul alszom (vége lehetne már a nyári időnek) és napközben nem nagyon vagyok itthon vagy esetleg csak hétvégén.

Van egy infrapanel a fürdőben, azt a téli zuhanyzáshoz bekapcsolom, meg van valahol egy olajradiátorom, de szerintem 2017 telén kapcsoltam be utoljára.

3 “Bármilyen elektromos fűtőtest 100% hatásfokú, addig a klíma egy fűtési szezont nézve 400% hatásfokú. Azaz 1 kW felvett áramból 1 kW hőenergia lesz hősugárzóval, addig 1 kW felvett áramból átlag 4 kW hőenergia lesz egy klímával fűtve” —-> ezt szeretném látni pontos számításokkal levezetve.

2019. szept. 7. 17:23
 16/19 anonim ***** válasza:
Nem tőlem kérdezted és nem vagyok egy nagy szaki ebben, de nem ezt jelenti a SCOP érték? 1kW felvett teljesítményből mennyi a leadott fűtőteljesítmény. Azaz ha egy berendezés SCOP értéke 4, akkor 1kW-ból 4kW leadott teljesítményt produkál.
2019. szept. 8. 07:48
 17/19 anonim ***** válasza:

Nem nagyon lehet ezt számokkal levezetni, inkább a működésben keresendő a különbség. A hősugárzóban az áram egy ellenálláson (ellenálláshuzal vagy PTC fűtőbetét) megy keresztül, ettől ez felmelegszik, aztán a meleget vagy lefújja egy ventilátor, vagy egyszerűen kisugározza (pl. olajradiátor). Ami áramot felvesz, az mind közvetlenül hővé alakul.

A klíma pedig leegyszerűsítve, a kinti hideg levegő tovább hűtésével állít elő, pontosabban szivattyúz be kintről meleget. A benne található hűtöközeg folyamatos halmazállapotváltozáson megy keresztül. Ha a gázt egy kompresszorral összesűrítjük, hőt vesz fel a környezetéből, amit lead bent, így a gázból folyadék lesz. Ha ezt elpárologtatjuk, ismét gázzá válik, miközben ezzel még tovább hűti a környezetét. A klíma az áramot nem közvetlenül hő előállítására, hanem a fenti körfolyamt fenntartására használja ez pedig sokkal energiatakarékosabb, mint egy hősugárzó. Ennek a mérőszáma fűtésnél a COP (pillanatnyi hatásfok) és az SCOP (szezonális hatásfok), amit előttem írtak. Hűtésnél mefordul a folyamat és a hűtőközeg áramlási iránya, ezért a benti levegőt lehűti, a kintit pedig felmelegíti, ennek hatásfokát pedig az EER és a SEER érték mutatja meg.

2019. szept. 8. 15:00
 18/19 anonim ***** válasza:
70%

ez az 1kw árammal 4 kw a fűtőteljesítménye dolog egy marketing elméleti adat, nem a tényleges fizikára épül.

Azt mutatja hogy pl az inverteres klima egy szezon alatt mennyivel több HASZNOS hőt ad le a ki, be kapcsolgatos csak a névleges teljesítményen müködni képes klimákhoz képest.

Nem a tényleges teljesítmény, illeltve munkavégzés fizikai számaihoz van köze.

Gyakorlatilag arra találták ki hogy mutassák mennyire jó hatásfokon megy régi masinákhoz képest(csak akkor és annyit megy amikor szükséges)

De valjuk be érdekes lenne ha tényleg 1kw teljesítmény melett 4kw tényleges hőteljesítményt adna le

Mert akkor rákötnénk egy turbinát és a termelnénk vele az áramot a semmiből:D

Ha rendes hidegek vannak akkor az inverteres klima is eszi ám az áramot rendesen...

Csak a hülék dőlnek be ezeknek a trükkösen kitalált viszonyszámoknak.

2019. szept. 8. 15:18
 19/19 anonim ***** válasza:

Hőteljesítményről beszélünk, nem az áram előállításáról. Értelemszerűen nem fog 1 kW áramból 4 kW áramot előállítani, de a hőteljesítmény az más téma, azt simán hozza. Ha hideg van, akkor jobban pörgeti a villanyórát a klíma meg a hősugárzó is, a gáz is jobban fogy, fából is többet kell a tűzre tenni. Ezen nem kell meglepődni.

SCOP 4 a szezonális hatásfok, ebbe benne van minden a +10 fokoktól kezdve a -15-ig. Nem a ki-bekapcsolagós klímákhoz viszonyít, hanem az COP 1-es fűtéshez, mint amilyen a hősugárzó. Az akutális COP folyamtosan változik, jó időben lehet 5, esetleg 6 is, rosszabb időben, 2, 3.

Akár hiszed, akár nem, általánosságban, olyanok tapasztalata alapján, akik nem ma kezdtek klímával fűteni, -10 fok alatt nagyjából egy árban van a gázhoz képest (a jól tervezett fűtéssel, mondern kondenzációs kazánnal összehasonlítva), felette pedig jóval olcsóbb.

Az okos hülyét az különbözteti meg a többitől, hogy képes elhinni, netán rákeresni vagy működés közben saját szemmel látni, hogy léteznek a hősugárzótól és a gáz/fa kombinációtól jobb hatásfokkal működő fűtések is, a hülye meg csak hülye marad. Innentől a témát saját rémszemről lezártnak tekintem.

2019. szept. 8. 16:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!