Mik a tapasztalatok a 80 centi széles matracokkal? Nem túl keskeny aludni egy felnőttnek?
nem szoktam táncra perdülni éjszaka
azért a kérdés mert jelenleg 90 centis van de helyspórolás miatt 80centist szeretnék
Ez 2 matrac esetén már 20 centi
(persze az ágyak is ennek megfelelően készülnek majd)
Köszönöm a válaszokat!
Pacsi ment!
Gyógytornász vagyok, az én véleményem a következő:
Nagyban függ, a testi adottságaidtól. Egyértelmű, egy 45 kilós nőnek kellemes lehet a 80-s matrac, de értelem szerű, hogy egy 100 kilós férfinek már kevésbé.
Attól is függ, egyszemélyes ágyhoz vagy franciaágyhoz használja valaki. Ha utóbbihoz, összebújva vagy egymás mellett szeretnek aludni? Kényelmesen, mindketten a saját térfelükön, akkor a 90-es jobb választás.
Figyelembe kell venni az alvási szokásokat is. Aktívan alvónak a szélesebb a jobb választás, a passzívnak pedig mindegy.
Ha a kis lakáshoz kell igazodni, néha nincs választási lehetőség, és a keskenyebbet kell venni.
Megjegyezném személyes tapasztalatunkat:
A franciaágyhoz is jobb a két különálló matrac, mint a kétszemélyes. Így mindkét személy a saját testi adottságaihoz, egészségi állapotához választhat matracot. (Nem vagyunk egyformák! Esetünkben pl. férjem 100 kilós, magas, én pedig 60 kiló körül vagyok. Én derékfájásra vagyok hajlamos párom nyakfájásra.) Ráadásul praktikusabb így mozgatni az ágyat, ha kell, illetve ágyneműt cserélni, mintha egyben lenne kétszemélyes matraccal.
Matrac szempontjából igen kellemes lehet egy jó több zónás habszivacs is. Nálunk a közép-magas árkategóriás kb. 3-4 évig bírta, majd kezdett besüppedni, még az én súlyom alatt is. Több zónás állítható keménységű, rugalmas ágyráccsal használtuk.
Egy éve lecseréltük a habszivacs matracokat, IKEA-s Hamarvik kemény rugósakra. Mondhatom, tökéletesek! Annak ellenére, hogy a merev ágyrácsot javasolják sok üzletben az IKEA mégis rugalmas ágyrácsot árusít hozzá. Ezért, mi megtartottuk a régieket. Jó ötlet volt, mert nagyon passzolnak és tökéletesen használhatók. Viszont vettünk egy Malm ágykeretet, amit szintén nagyon megszerettünk.
Még egy egyéni tapasztalat: Néhány éve leszoktunk a hagyományos nagypárnás alvásról. Férjem régen is csak kispárnát használt, nagyon igaza volt. Jysk Wellpur Fana memóriahabos párnát használunk. Férjem 2 éve, én egy éve. Nagyon tudom ajánlani!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!