Hogy tudom kiszámítani, hogy egy szobába milyen erősségű fényforrás szükséges?
Talán meglepő lesz amit mondok, de az ilyet nem lehet csak úgy kiszámolni, mert rengeteg mindentől függ. Például milyen színű a szoba, hol vannak a bútorok, mi számít neked "megfelelő" fényforrásnak.
Megoldás: vigyél be egy állólámpát aztán tekerj bele különböző villanykörtéket.
Nem tudom mi az a "függeszték" de ha foglalatra gondolsz, akkor én olyat még nem láttam amibe csak 40W-os izzó tekerhető. De ha mégis valami csoda folytán van ilyen, akkor menj el a villamossági boltba és vegyél 100W foglalatot.
A szerelést bízd szakemberre, mert ahogy te magad is írtad nem értesz hozzá, akkor pedig ne árvuljon meg idejekorán a gyerek.
Ha energiatakarékos vagy LED izzót teszel bele, akkor erős fényt érhetsz el.
Pl egy 18W-os energiatakarékos izzó olyan "erős", mintha a hagyományos izzóból 83-asat használnál:
Egy 12W-os led pedig 80W-os hagyományos erejű:
Azért nem tehetsz bele 40W-osnál nagyobbat, mert a hőkibocsátása miatt felmelegedne a lámpa izzó körüli része (búrája)
Viszont egy energiatakarékos vagy LED izzóval nagy fényerőt érsz el kis Watt-tal.
Egy 40W-os energiatakarékos olyan, mint egy 160 W-os hagyományos [link]
egy 18 W-os LED olyan, mint egy 150 W-os hagyományos [link]
Lakoszobába 50-100 Lux megvilágítás szükséges.
1Lux=1lumen/m²
Tehát 4-800 lumen fényáramra lesz szükség. Azaz 8-10W-os LED re lesz szükséged.
Nekem elég fontos a világítás, a fények árnyalata, színhőmérséklete. ezért mindenhol több fényforrásom van, mennyezeti, fali, asztali, állólámpák,, de még csillárból is több karos, dupla kapcsolóval, így a szükséglet szerint tudom változtatni a fényeket.
Gyerekszobába sem árt, akár tanuláshoz speciális világítás, de akár ahhoz, hogy rendes tevékenység folyik éppen, vagy éjjel besurransz hozzá, amikor alszik, szóval egy függesztett lámpánál több kellene, figyelembe véve a balesetveszélyt, itt most apróságra célzok, akit óvni kell a baleset lehetőségétől.
Legyél egy kicsit kreatívabb, olcsón is van, vagy lehet csinálni, szerezni világítótestet, ami passzol a berendezéshez, a szokásaidhoz és funkcionálisan is megfelelő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!