A ház a villámhárítótól kb 15-30 méterre van, a háznak lesz baja ha a villámhárítóba belecsap a villám?
3 emeletes társasházban laktam anno a szüleimmel pár évvel ezelőtt még. A villámhárító egy kis beszögellésben van a konyha és az egyik szoba sarkában kívülről.
Na, oda csapott bele a villám , én a konyhában voltam épp. Nagy csattanás, erős fény, pár másodpercre nem hallottam semmit, azt hittem meghalok az ijedtségtől, kicsit vibrált a levegő is. A lakásban tönkrement minden ami a hálózatba volt bedugva, de senkinek és semminek nem lett semmi baja, a ház elektromos hálózatát gyorsan megbuherálták, de anyago csőd volt minden pótlása.
Nos, figyelembe véve, hogy a védőintézkedések nem adnak abszolút biztonságot, hanem csak egy kompromisszumot a veszély valószínűsége és a kiadható költség között, nyugodtan elképzelhető pld a következő:
Van egy egészen kis valószínűségű 500 kA-es villám. A villámhárító kissé meggyengült egy helyen, mert a savas nyelvű nemesacél nyaló bürgözdök arra repültek (ehelyett vehetsz egyszerű korróziót is...). Így a villámhárító itt felizzik, elcseppen, és a dinamikus erőhatás elhányja az izzó vasat. Mondjuk a házatok felé. Kell még egy nyitott ablak, és a szobában egy benzineshordó nyitva (ehelyett vehetsz nyugodtan akármilyen bútort).
Valószínűtlen? Az. Én csak egy teljesen valószínűtlen esetet mesélek el saját életemből - de persze tudnék többet. A XI. kerületben egy társasház főelosztóját szereltem. Bekötöttem a főkapcsolót, majd azt továbbra is KI állásban hagyva az elmenő sínszakaszra bekötöttem a felszálló vezetékeket. Aztán bekapcsoltam a főkapcsolót, és meglepve tapasztaltam, hogy nem jön át egy vagy két fázis (már nem emlékszem). Hát, szomorúan kiszereltem a kapcsolót, hazavittem, hogy majd visszaviszem másnap, de otthon azért szétszedtem. Kissé dermedten realizáltam, hogy a gyárban rosszul rakták össze, és egyik állásban átadott kettőt, a másikban meg egyet... Ezek szerint úgy kötöttem be a 3 fázisú elmenőket (3-4-5 lehetett?), hogy sosem értem egyszerre azon két fázishoz, ami be volt kapcsolva, vagy sosem értem a bekapcsolt fázisok egyikéhez és földelt részhez (elvégre volt nulla- és védővezető sín is. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!