Tudnál ablak nélküli nappaliban élni?
Lakásvásárlás előtt állunk, 3 kisgyerekkel költöznénk. Kinéztünk egy 2 nagy szobás lakást, amit át tudnánk alakítani úgy, hogy két szélén a gyerekeknek lenne 2 külön gyerekszoba (2 fiú menne egy szobába, a pici lány a másikba), mindkettő világos, ablakos. És középen lenne egy nagyobb nappali, amiben elférne a mi franciaágyunk is (akár külön hálófülkét is húzhatnánk köré, de ez nem fontos) - viszont ezt a nappalit nem érné természetes fény.
A gyerekszobák felől a mennyezet alatt egy kis sávban fent kis ablakokat építenénk be, így azért valamennyi természetes fényt kapna a nappali/hálónk, de mégsem ugyanaz mint most, hogy felébredünk reggel és kinézünk az ablakon. Más lehetőségünk nem nagyon van, mert hitelt nem akarunk felvenni, más 3 szobás lakások meg nem nagyon vannak a környéken.
Meg lehet vajon szokni egy ilyen nappalit? Te el tudnád képzeni?
Nem. Ha a falak üvegtéglából lennének vagy csak aludni s este ellenni kellene ott, s lenne rendes szellőztetőrendszer, az még OK lehetne valakinek... Nem nekem. Szeretem az ablakot, a fényt, a természetes szellőzést, a kilátás nyújtotta térélményt... Még redőnyt se veszek a déli tetőtéri szobám nagy ablakára, mert utálnám lehúzni és sötétben ébredni vagy nappal sötétben lenni (bár van egy másik ablak, az nem elég)... Úgyhogy nálam eléggé egyértelmű a dolog.
Viszont a legtöbbünknek kell kompromisszumokat kötni, el kell dönteni, Nektek ez OK-e. Hiszen mások vagyunk s ha csak ott aludtok plusz késő este, amikor úgyis sötét van, használjátok nappaliként, akkor jóval kevésbé fontos, hogy mennyire világos (bár akkor is rossz sötétben ébredni). S nem is mindenkinek fontos a napfény.
Biztos remek kis szobát lehet kialakítani így (nálunk mindenütt ablak van, igen nagyok, ami kicsit zavaró, falak alig, fent pedig ablak és ferde plafon... becsülöm a rendes, pakolható falakat :D), tényleg csak az a kérdés, hogy meg tudjátok-e oldani, hogy azért meglegyen a Számotokra szükséges természetes fény. Pl. ha van egy kellemes kis konyha, lehet sok időt ott tölteni, ha nem esztek vagy főztök épp, akkor is. A mi konyhánk, nappalink és előszobánk egyben van az alsó szinten, rengeteg nagy ablak és kb. soha semmi direkt napfény (fák és fedett teraszrész miatt), nekem elég sötét, engem zavarna, ha nem tudnék bármikor kimenni a teraszra, a kertbe, az utcára, s persze ha nem lenne egy déli tetőtéri szobám, ahova mindig besüt a nap, ha kint süt és hagyom. Lakásban nem bírnám az ennyire sötétet, de itt OK. Egy természetes fényt nemigen kapó nappalinál rezegne a léc, ott sok üvegtégla kellene, legalább fent végig és egy napsütötte konyha, főleg reggel. S szellőztetőrendszer, ahogy már írtam. 2 ember sokat tud rontani a levegőn egy éjszaka alatt, akkor is, ha előtte át lehet szellőztetni, mert a 2 gyerekszoba ajtaja, ablaka jobbára egy vonalban van...
Köszönöm a válaszokat! Sajnos én sem tudom elképzelni, hogy bezárva legyek.:( Megpróbálom feltenni az alaprajzot:
És egy ugyanilyen típusú lakást így oldott meg egy másik lakó:
Ez volt eddig a mi tervünk is, tehát 2 szélen az ablakos (3,60 m széles mindkét oldalon) gyerekszoba, középen a mi nappalink hálóval.
Most egy újabb verzió ütött szöget a fejünkben, csak nem tudjuk, megvalósítható-e: hogy a konyha 8,5 nm-e lenne a kislányunk szobája (ott is 3,6 m széles a 3 ablak összesen és elférne egy ágy-íróasztal majd a későbbiekben), és a 2 szoba közti falat bontanánk meg szintén és vinnénk arrébb a másik irányba, tehát a nagy szoba végéből alakítanánk ki 14-16 nm-t a fiúknak, a jelenlegi nappali + a régi kisszoba helyén pedig amerikai konyhás nappalit alakítanánk ki, a szoba ablaktól távolabbi végébe pedig elférne a franciaágyunk.
Funkcionálisan nem lenne ezzel problémánk, a kérdés csak az, hogy át lehet-e vinni a konyha vizes blokkját + gázt ide a másik oldalra... Panel lakás egyébként.
Panel esetében nem olyan egyszerű átépíteni. A konyha-wc+fürdő között látsz az alaprajzon két négyzetet. Azok a strangok, ott a víz-csatorna felszálló. Innen kell elvinni a vizet az új helyre és a szennyvizet vissza. Ehhez kellene egy panelokat ismerő építész, de szerintem nem megoldható, nincs hova süllyeszteni a vezetékeket (padló pl). A gázcső áthelyezése eleve engedélyköteles.
Amit a másodiknak linkeltél az teljesen kényszer szülte alaprajz, benne élni borzalom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!