Gáztűzhelyet le kell cseréli, ki milyet ajánl? Csak gáz, vegyes, vagy kerámia?
sütőben mindenképpen jobb az elektromos, több szolgáltatást ad, jobban, pontosabban szabályozható; nem kell neki 8x-os légcsere mint a gáznak, amivel sok hő is eltávozik.
kerámia tűzhelynél, ha nem volt, akkor lehetséges, hogy a hálózatot alakítani, kell, teljesítményt kell bővíteni (6kW körüliek). de gyorsan jól fűt, jó a hatásfoka, drágább a gáznál.
gáztűzhely volt eddig, akkor olcsóbb a megtartása, maiaknak elektromos gyújtásuk van, jól, gyorsan szábályozható
Gáz felül, alul villany. Ha felül is villanyt akarsz, azt nem biztos, hogy bírja az elektromos rendszered, bár nem tudom mikori a ház amiben laksz stb.
Meg villanyból amúgy is indukciósat szabad csak, a vasmagos, meg a kerámia sokkal kevésbé hatékony és veszélyesebb is, mert nagyon sokáig forró a főzés végeztével is stb. Ha minden adott a beszereléséhez, akkor az indukciós szerintem még a gáznál is jobb!
"A következő csak gázos lesz lent is fent is, mert amennyivel többe kerül a használata annyival nem ér többet :)"
Majd meglátjuk melyik az olcsóbb. Én alul-felül gázostól szabadultam meg egy év után, mert mikor 3 és fél órán át kell sütni egy tepsi csirkecombot, akkor nem hogy nem olcsóbb, mint a villany, de nem is lesz olyan jó, meg az idő is pénz ugye.
KEDVESEK! ÁLLJUNK MEG EGY SZÓRA!
Kijött egy VADIÚJ rendelet, ennek értelmében új gáztűzhelyt/főzőlapot csak akkor lehet beépíteni, ha
- a páraelszívó a lakáson KÍVÜLRE van kivezetve
- a páraelszívó és a gáztűzhely KÖZÉ a gázcsőbe beépítenek egy érzékelőt, ami akkor engedi a gázkészüléket bekapcsolni, HA AZ ELSZÍVÓ MÁR MŰKÖDIK. Ez akkora költség, hogy nem éri meg gáztűzhelyet venni, pedig én is azt szeretem jobban.
Tudomásom szerint - ha már régóta van ilyen tűzhelyed, akkor nem kell beszereltetni a jogfolytonosság miatt, (de nézzetek utána), de mihelyst lecseréled, kalkuláld be ezt a költséget is.
Ha most az jutott eszedbe, hogy majd "okosba" megoldod, akkor számolj az alábbiakkal:
- hanem teszed és valami baj történik - esetleg mehetsz a dutyiba és a biztosító sem fog fizetni.
- kérdezz rá a garanciára, mert lehet, hogy szabálytalan (azaz nem az új szabályoknak megfelelő) bekötés esetén nem nyúlnak hozzá a meghibásodott cucchoz és a további garanciát is elveszítheted
- ha bármi miatt ki kell hívni gázszerelőt, gázműveket, jó sok bírságot is a nyakadba varrhatnak, plusz köteleznek a szabályos bekötésre. (és a megfelelő páraelszívó megvásárlására, ha nem ilyened van. Az már csak hab a tortán, hogy addig nem főzhetsz gázon, amíg ez az eljárás le nem zajlik, plusz a mesterek többszöri kiszállásáért is fizetsz. Azt nem tudom, hogy külön gáztervet is kérnek-e hozzá (azaz - hol megy a gázvezeték a tűzhelyedig, mert padlóba, falba nem vésheted bele), MINDENKÉPPEN KÉRDEZZ MEG EGY GÁZSZERELŐT, mielőtt készüléket vennél, s ha építkezni, felújítani kezdesz, akkor is tartsd ezeket észben.
Ne engem szidjatok a fentiek miatt :) Valahol jogos a közös biztonságunk miatt, csak fáj kifizetni ennyi mindent.
Zámborszky Éva tervező lakberendező
KIEGÉSZÍTÉS: nekem a gázfőzőlap - légkeveréses sütő kombó a kedvencem, de rá kell majd szokni az elektromos főzőlapra, félindukciósat akarok: a négy főzőlapból kettő indukciós, kettő "hagyományos" elektromos, de lehet, hogy "Dominót" veszek, mert abból sokkal többféle variáció közül lehet választani.
Zámborszky Éva
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!