Mitől függ, hogy a tükör homályos marad-e párás levegőben letörlés után?
A párásodás folyamata az, hogy a vízrészecskék felmelegszenek és légneművé válnak. Ha a levegő olyan tárggyal érintkezik, ami hideg - tehát alkalmas arra, hogy a légnemű vízrészecskéket lehűtse és újra folyékony halmazállapotúvá tegye - akkor lecsapódik rajta a pára, vagyis most már a folyékony vízrészecske.
Ebből következik, hogy a párásodás a tükör hőmérsékletétől függ. Nálunk nem csak a tükrön, hanem a csempén is lecsapódik a pára. Vagy gondolj csak arra, ha nyáron a hideg üdítőt kiveszed a hűtőből, egyből nedves lesz az üveg/doboz oldala, ugyanezen okok miatt: az üdítő hideg, így a körülötte lévő levegőből lecsapódnak rá a vízrészecskék.
A páraelszívók egyébként pont ezen az elven működnek: beszívják a levegőt, majd a berendezésben lévő hűtőszál lehűti azt, így lecsapódik a benne lévő pára, ezután a száraz levegő távozik belőle.
A tükröt hiába törlöd le, amíg az hidegebb, mint a levegő.
Amit tehetsz, hogy befújod párásodásgátló bevonattal, ami nem engedi megtapadni/lecsapódni a párát a felületen.
Vagy egy kis kísérletezés kedvéért próbáld ki, hogy fürdés előtt hajszárítóval felmelegíted a tükröt. Ha meleg, nem fog rajta lecsapódni a pára, mert nem tud.
1-es, zerintem a kérdező nem erre kiváncsi.
Lehet, hogy egy vékony olajrétag van rajta, amit csak a víz nem fog lehozni. Ultradermes melegvízzel alaposan letakarítanám, ha tovább is fentáll ez a probléma, jelezném az ikeá-nak.
Én tudom miről beszélsz, nálam is így van:-) Új a bútor, a régi tükörnél tényleg nem volt ez a probléma. Olyan mintha zsíros olajos vagy valamilyen lenne és hiába törlöm le, ott marad a pára, addig amíg fel nem szárad teljesen. Én ablakpucolóval takarítom, ha takarítás után fürdök akkor is ilyen:-)
Arra gondolok, hogy lekezelték valamivel a felületet a gyárban, amit nem visz le a sima mezei ablakpucoló (új autók szélvédőjét is lekenik valamivel belülről, az is homályos lesz, nem lehet lepucolni semmivel, lehet, hogy ezeket is?) Én még nem oldottam meg a problémát, de lehet, hogy legközelebb megpróbálom lefújni a konyhai hideg zsíroldóval, hátha segít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!