Költözés. Hogy álljak neki? Minden költözős jótanács jól jön!
Mi így csináltuk:
A ruhákat,cipóket nagyméretű szemeteszsákba,a kabátokat bőröndökbe.A könyveket közepes méretű dobozba( nehezek),a többi apróságot,konyhai felszerelést szintén dobozba,a törékenyeket egyenként újságpapírba csomagolva.Az élelmiszert,fűszereket szintén dobozba,vagy kisebb zsákba.
Ágynemű nagy zsákba,szőnyegek összecsavarva és összekötve.
A szekrényekbe nem célszerű semmit tenni,mert nagyon nehezek lesznek.
Mindenre írd rá,mi van benne,mert a z összecsomagolás és főleg a kicsomagolás sok időbe telik.ASz új helyen jó ha tudod,miben mi van.
Akivel a szállításról beszélsz,az megmondja,hogy mekkora autóra van szükséged.
szia! Lehet kapni költöztető kartonokat (Ikeában, Kikában), de az elég drága. Legjobb, ha üzletekből (pl. DM, Rossmann, stb, mert ott tiszták, illatosan a dobozok, de lehet a multiktól pl. a pelenkás, p.zsepis, száraztésztás dobozokat is gyűjtögetni) kérsz dobozokat. Nagyon rendesek, ingyen adnak egy csomót, ők úgyis csak kidobnák. Egy-két hét alatt elegendő kartont tudsz gyűjtögetni. Vegyél néhány tekercs széles, erős ragasztószalagot (és esetleg egy "kutyát" -a szalag ragasztásához való kis kézi masina, kb.1.000-1.500 FT) és mivel a ragasztószalagok sem túl erősek, 1 tekercs kötözőspárgát.
A könyveket mindenképpen akkora dobozokba rakd, hogy még meg tudd emelni (12-15 kg-nál ne legyenek nehezebbek a dobozok, ne feledd, hogy nem 2-3 db lesz, hanem sok-sok ilyen súlyú dobozt kell megemelgetned. Kiporolva, tisztán dobozold, így az új lakásban azonnal mehetnek a polcra, már nem kell bajlódnod a plusz takarítással.
A törékeny dolgokat (poharak, bögrék, tányérok, vázák, stb.) törölközőkkel, konyharuhákkal, abroszokkal kibélelt dobozokba teheted, minden darab közé tegyél újságpapírt, így nem karcolódnak, ütődnek. A poharakat pl. egy-egy kis darab újságpapírral egymásba, toronyba csúsztattam, így sokkal kisebb helyen elfért.
A ruhákat, ágyneműket, stb. rakhatod bőröndbe, sporttáskákba, illetve a legnagyobb kartonokba is, hiszen ezeknek nincs nagy súlyuk.
Ne felejtsd el minden dobozra, csomagra ráírni, hogy mi van benne! És minden dobozt a ragasztás után köss át jól spárgával is, így biztosan nem a lépcsőházban vagy a járdán szakad miszlikbe.
Nekem bejött, hogy a legszükségesebb dolgokból (1 lábos, 1 fakanál, kávéfőző, 2 tányér, 2 pohár, 2 szett evőeszköz, 1 zacs.kávé, cukor, só, szalvéta, 1 nagy kés, olló, pzs, wc-papír, törölköző, illatszerek, 1 váltás ruha magunknak, stb. stb.) összekészítettem 3 dobozba egy túlélő készletet, így elég volt azt a két dobozt azonnal kibontani és máris mindenünk megvolt amíg minden dobozt sikerült kipakolni.
A dobozokat tartalmuk szerint (törékeny-nem törékeny, nehéz-könnyű) rakd kupacba az egyik szobában, így egyszerűbb lesz vezényelned a költöztetőtek.
Ha van szekrénysorod, akkor azt előre csavarozzátok szét, ti mégis jobban vigyáztok rá, mint az idegenek. Ne feledd, hogy többnyire óradíjban fizeted őket, így minél jobban előkészíted a költözést, annál gyorsabban, olcsóbban megúszod.
Ha minden dobozra teszel egy jól látható jelet (vastag, erős színű filcekkel ráírod, hogy pl. konyha, nappali, háló, stb.), akkor kérheted a költöztetőket, hogy eleve ezekben a helyiségekben rakják le őket, így megisnt energiát spórolsz.
Most hirtelen ennyi jutott az eszembe, nagy munka lesz, de gondolj az új otthonodra, az majd segít! :=)
Én a jövő héten költözök. Már 4. alkalommal. Bérelünk egy nagy furgont mindig. Még ha kevésnek is tűnik az embernek a cucca, mindig kiderül, hogy sokkal több van:D Jobb egy nap alatt átcuccolni. Ezért én úgy szoktam, hogy előző hétvégén nagyjából bedobozolok, ami már nem kell a héten. Persze a ruhákat csomagolom el utoljára. Mindenképpen szortírozz. Az első, amit át kell vinned, az a takarítószerek, porszívó, hűtő. Hűtő azért, mert annak állnia kell kicsit. Most még kitűnő idő van a költözésre, szerencsére hideg, így a kajáknak se lesz semmi baja. Én előtte, mielőtt költöznék, elkezdem kiüríteni a fagyasztót már hetekkel, esetleg hónapokkal előtte. Minél kevesebb romlandó legyen. Érdemes felcimkézni a dobozokat zacskókat. Szerezz be rengeteg cellukszot, szigetelő szalagot, kisebb és nagyobb méretű dobozokat, sokat. Buborékos nylont is szerezz be, és rengeteg újságpapírt:D
Az első kanyarba inkább a nagyobb dolgok kerüljenek, esetleg szobánként lehet csinálni. De ne az előszoba bebakolásával kezd:D Ha nem egyedül költözöl, akkor esetleg egy személy maradhat az első kanyar után a házban, hogy takarítson, és a többiek csak kihajigálják a cuccokat, az az egy ember meg elkezdi elpakolászni a dolgokat. De szerintem először minden kerüljön be az új házba, aztán a másik házban százszor körülnézni, nehogy ott maradjon valami.
A széles ragasztószalag csomagolószalag, a "kutya" kézi csomagzárógép. A csomagolószalagból ne a legolcsóbbnak tűnő kis átmérőjűt vedd, kevés is van rajta, és nem is ragad jól. A 66 méteresek közül is nézd meg, hogy melyik tűnik erősnek. Ha van lehetőséged válogatni, inkább többfélét vegyél, nagyon változó a ragadásuk (mi a cégnél rengeteg ilyet használunk)
Amikor mi költöztünk, a bútorok ajtaját alul-fölül beragasztottuk ilyen szalaggal (mikrót is!), és nem nyílt ki cipelés közben.
A kanapét amennyire tudod, szedd szét: könnyebb cipelni, és nem is nyílik ki véletlenül a cipekedés kellős közepén.
Ne félj szétcsavarozni, mi a lányommal ketten csináltuk, és gond nélkül összeállítottuk utánna.
A polcokra írd fel amikor kiveszed, hogy hanyadik polc a szekrényben, mert elméletileg egyformák, de egy pár éves bútorban már vetemedhetnek. Ceruzával ráírod, aztán nedves ronggyal szépen letörölheted. Mi a könyvespolcnál római / arab számmal jelöltünk, 5 szekrény sok polca (pl: IV/3)
Két alkalommal költöztem, nem volt segítségem. Ha nem veszed tolakodásnak, segíthetek pakolni, becsomagolni, ilyesmi...Budapesten élek, van egy középkategóriás autóm, és pár tippem, hogyan vészelhető át a "káoszállapot" :) Írj privit, ha a felajánlásom meghallgatásra kerül.
38/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!