Hany wattos radiator kell hany m2 felfutesehez? Ha igy kell egyaltalan meghatarozni?!
Közelítő értékként 50W-ot szoktak mondani légöbméterenként. De ez sok mindentől, főleg a ház hőszigeteltségétől függ.
Egy épületgépész ki tudja számolni, hogy melyik helységbe mekkora radiátor kell.
Nem négyzetméterrel szoktak számolni, hanem légköbméterrel. 2,7m belmagasságot feltételezve helyiség alapterületét megszorozzuk a belmagassággal, és szorozzuk 30-55 w közötti teljesítménnyel.
A szoba 3x4= 12 m2. 2.7 m belmagasságú = 32.4 m3
33 m3 (3 oldalról fûtött helyiség esetén) x 35 w = 1.155 W.
Ekkor már a táblázatokból ki tudjuk választani a legközelebbi teljesítményt leadó radiátort. Ha 22K (két soros) típus és 60cm magas akkor ez 1m-es szélesség. Ha csak 1 oldalról fűtött akkor 45-el kell szorozni, és ha hőszigetelés nélküli akkor 55-el.
3x6-os 3m belmagasságú szoba esetén: 3*6*3=54 m3 hőszig nélkül tehát 54*55=2,9kW - ez 230cm hosszú az előbbi típusból, vagy 160 cm a 33/DKEK típusból, 70fokos vízhőmérsékletre.
Ez egy sarokszám, mi pont olyan széles radiátort szoktunk bekötni, mint az ablak így felülbecsülve a méretezést (ha ez a méretezés alapján kicsi akkor 3 soros vagy 90cm magas radiátort; ha túl kicsi akkor 1 soros vagy 40cm magas radiátort választunk). Persze az össz radiátor teljesítménynek kisebbnek kell lenni, mint a kazán teljesítményének...
Amúgy a vízvezetékszerelő kiszámolja szintén, csak akkor van értelme ha saját magatok csináljátok.
Szoval a nappali: 80m3, a szigeteles uj az ablakok ujak
tehat 80x45w= 3600W, csak egyoldalrol futve, az ablakok szelessege 290cm...szupi mindent kiszamoltam hivom a bolokat, mert sehol nem tuntetik fel a teljesitmenyt :S ha meg van barmi okos hozzafuznivalo szivesen fogadom! ES KOSZIIIII
Pl itt feltüntetik: [link]
Már ha erre gondoltál "nagyon laposként" és nem "vastagként". Nem tudom ezek a kategóriák mit takarnak...
A számolós válaszoló vagyok.
Itt pl. van jó katalógus, de nagyon hasonlóak egyébként a típusok, azaz a kinézett méretet bárhol megveheted.
36 a szorzó!
3 x 5 = 15 nm X 2,80magassággal = 42 légm3 X 36 = 1512 kW
Azért tudtommal az előremenő víz hőmérséklete is számít.
Amikor ezt a 30-50W/légköbméter szabályt kitalálták jellemzően 85-90°C volt az előremenő.
Amennyire tudom, a mai kazánoknak a megfelelő hatásfokához a kimenő víz max. 60°C, ahol a leadott teljesítmény a névlegesen megadott (90/70-es értéknél) teljesítményhez képest cssak kb. 60%.
Azaz ha kell pl. 2000W radiátor, akkor olyat keressünk, ami min. 2800-3000W.
(csak mondom, mert a fűtésszerelőt felülbírálva mindenhova 10-20cm-el nagyobb radiátort rakattam, mint amit számolt, így is, most 23°C-nál több csak nyáron van ha süt a nap...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!