Kandalló építtetés? Tapasztalatok, ötletek?
Tűztér öntöttvas, vagy kazánlemez, samott béléssel? Kell-e külső levegő szívócső, ha gáztűzhely is van a helységben (amerikai konyhás)? Ahány mesterember, annyi vélemény.
Milyen kőburkolatot javasoltok? Sárga homokkő? Puha, porózus, koszolódik, nem lehet tisztítani - állítólag. Ülőlap - miből legyen? Mészkő puha, kopik, hőtől elreped. De olcsó. Gránit drágább, de minden szempontból megfelelőbb. Vagy mi van még?
Még egy dolog: ha a mester hozza a követ 100 ezer forint. Megkérdeztem a kőtelepen, ők nekem 50-ért levágják, élezik, stb, a Suzukiban simán el tudom hozni. Mindennel így van ez? Szerezzem be én az építőanyagot? Akkor már akár meg is építhetném...
Szerintem a szívócsőn nem érdemes spórolni, jobb ha nem a ház levegőjét használja a kandalló.
Az ülőlapot csinálhatod cserépkályha csempéjéből is, ha szépet választasz szerintem szebb és olcsóbb a gránitnál.
Az anyagot érdemes együtt megvenni, legyél ott a kiválasztásnál, válasszátok ki együtt, hogy később ne legyen indoka a mesternek arra, hogy az esetleges kivitelezési hibát anyaghibaként állítsa be.
Szerintem ilyen tételnél simán belefér, hogy együtt elmentek oda ahol te olcsóbbat találtál.
A megépítésről meg annyit, hogy szerintem egy kis felkészüléssel, meg kézügyességgel simán meg tudod csinálni. Így kb. féláron jön ki.Nem egy bonyolult dolog.A neten sok anyag van.
Szia!
Én kandalló építéssel foglalkozom.
Az a tapasztalat, hogy egy kandalló anyagköltsége tűztérrel együtt nagyjából 280-350.000ft. Erre jön még a munkadíj ami nálam nagyjából 200.000.
Sokat nem tudsz trükközni ezen, hiszen az anyagokat meg kell venni. Ócska dolgokat meg nem érdemes beépíteni...
Ha magadnak építed, akkor megspórolod azt a 200-250.000 munkadíjat, cserébe, lehet, h drágábban jutsz hozzá az anyagokhoz, nem jó minőségűt választasz, esetleg nem lesz jó a kályhád.
és az időd is elmegy vele.
Ha ennek ellenére magad akarod építeni, javaslom az internetes fórumokat. Ott kapsz választ konkrét kérdésre. Ha egy kis szerencséd van, működő kandallót sikerül építened. ;-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!