Kezdőoldal » Otthon » Lakberendezés » Sima csillár helyére lehet...

Sima csillár helyére lehet szerelni plafonventilátort?

Figyelt kérdés

Olyan ventilátort néztem ki, ami egyben csillár is, természetesen.

A mostani csillárunk - bár többkaros -, de csak egyetlen kapcsolóval, egyszerre kapcsolható fel-le.

A ventilátornál az lenne a cél, hogy a villany kapcsolható legyen a kapcsolóról, ahogy eddig, függetlenül a forgótesttől (úgy láttam, az a legtöbb modellen zsinóros-rángatós).

Nyilván alapból kivitelezhető szakember által, engem az érdekelne, hogy így is kivitelezhető-e a meglévő vezetékekre, hogy egykapcsolós a lámpánk, vagy ahhoz mindenképpen fúrni, új kábelt húzni kellene?

Természetesen a felszereléshez szakit hívnék, de feleslegesen nem mennék bele jobban, hogyha nem megvalósítható az elképzelésem, ezért lenne jó tudni.

2024. jún. 4. 16:20
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Ha zsinóros akkor nem kell új kábelezés, simán mehet a régi helyére.
2024. jún. 4. 16:38
 2/6 anonim ***** válasza:
66%
Csak bírja a mennyezeti kampó..... Egyébiránt nagy hátránya, hogy felkavarja a helyiségben a port, állandó lebegésben tartja, ami nem tesz jót az emberi légzőrendszernek.
2024. jún. 4. 18:44
 3/6 anonim ***** válasza:

Húsz éve működik nálunk 3 helyiségben. Télire van kapcsolva mindegyik.

ráadásul mindegyik csilláros is. Elegendő az eredeti két vezeték, ami a régi lámpákat üzemelte. És nem esik le egyik sem, szép sima a járásuk.

2024. jún. 4. 20:48
 4/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, akkor megyek tovább a dologgal! :)

2, Nyáron egyébként is ventivel élünk (albérlet, pici lakás, egyrészt a tulaj sem értékelné a légkondi miatti lyukat a falon, plusz a szoba méretéből adódóan nehéz is lenne praktikusan elhelyezni), nem egészséges az sem, hogy folyamatosan az egyirányú huzat éri az embert. A plafonventi talán annyiban jobb, hogy jobban keveri a levegőt, nem csak fújja egy irányba.

De jogos a felvetésed, megfontolom ezt is, mivel cicáink vannak, nálunk macskaszőr szállna a por helyett. :/

2024. jún. 4. 21:13
 5/6 anonim ***** válasza:
Nyilvánvalóan, ha azt szeretnéd, hogy a ventilátort tudd működtetni anélkül, hogy a lámpát felkapcsolnád, akkor szükség van egy plusz vezetékre. Ha régi, többkaros csillár, akkor nem kizárt, hogy eleve így van lehúzva, hogy nem egy, hanem kettő kapcsolt szál van, s így az egyikből lehet csinálni fix fázist. Ugyanis fix fázis megléte szükséges a lámpakiállásnál ahhoz, hogy tudd a ventilátort akkor is működtetni, amikor nincs felkapcsolva a lámpa. Ahol 3 vezeték van csak a lámpakiállásnál, ott értelemszerűen "nem lesz áram" akkor, ha a lámpakapcsoló le van kapcsolva, s ha meg nincs, akkor mitől működne a ventilátor? Amennyiben a ventilátoros lámpa nem igényel földelővezetéket, akkor még úgy is jó vagy, ha csak 3 vezetéked van a lámpakiállásnál, mert így az egyikből akár tudsz csinálni fix fázist, a másik marad a kapcsolt fázis, a harmadikból meg nulla lesz.
2024. jún. 5. 09:48
 6/6 A kérdező kommentje:
5, Albérlet, szóval ezt nem tudom (szerintem a tulaj se tudná). Én csak azt tudom, ami látszik, hogy 5 karos a csillár, de egyetlen kapcsolóra van rátéve, nem tudom részletekben kapcsolni, hogy 2-3 égő mondjuk.
2024. jún. 5. 10:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!