Miért gyűjt a páraelszívó több liter vizet naponta,amikor látszólag nem is párás a lakás?
" Jelentős páraképződésel jár a zuhanyozás, a főzés, a mosogatás, a felmosás; párát termelnek a növények és az emberek is – egy ember például körülbelül 3 liternyit egy nap "
Részletesen:
Szívesen!
A "horror" rész "a reklám helye". :) Szóval nem kell annyira véresen komolyan venni. Egyébként én is csak most olvastam végig.
Pont ez a lényeg, hogy LÁTSZÓLAG nem is párás a levegő, de valójában ilyen rengeteg víz van benne - főleg ahogy már írták ha szárítod a ruhákat, fürdesz a közelében.
Érezni csak akkor érzed, hogy párás a levegő, ha már nagyon párás és kicsapódik a bőrödön, vagy éppen a hiányát érzed a párának, ha olyan száraz a levegő, hogy kapar tőle a torkod.
A pára kell a levegőbe, csak a túl sok pára nem jó. Nálunk sajnos bepenészedtek tőle a falak, túl későn vettünk páraleválasztót, pedig előtte is figyeltünk a páratartalomra, csak nem tudtunk ott szellőztetni eleget ahol kellett volna.
Ruhaszárító mellé szoktam tenni és akkor egy adag ruha szárításakor teljesen megtelik a tartálya.
#6 Tehát te is látod, hogy egyén függő.
Meg persze az egészségi állapot is befolyásolja.
Ha jól szigeteltek az ablakok és a falak, akkor elég magas páratartalom mellett sem kondenzálódik ki rajtuk a levegőben lévő páratartalom.
Kb 40-60%-os páratartalom az ideális. Ennél lényegesen szárazabb esetén amellett, hogy kiszáradhat a száj, torok, stb a hőérzet is hidegebb, ami télen nem szerencsés.
Az első hsz-ban linkelt cikkben vannak meredek dolgok (pl. hogy 15 cserép virág 3,6 liter/nap vizet párologtat, meg hogy a jól szigetelt falszerkezet belső felületi hőmérséklete 17-18°C körül van), de amúgy nem rossz.
Nekem úgy tűnik, a lényege nem ment át: a párátlanító nem helyettesíti a szellőztetést, hanem kiegészíti, ha a szellőztetés nem volt túl jó hatásfokú.
Az ne tévesszen meg, hogy kint nedves a levegő, mert a relatív páratartalom a hőmérséklettől függ: a meleg levegő több vizet tud felvenni, a % azt jelenti, hogy ennek mekkora része van kihasználva. Ha kint nagyon párás a levegő, azaz, mondjuk +2 fokon 95%, az azt jelenti, hogy a levegő m3-enként 5,3 gramm vizet tartalmaz. Ha ezt a rendkívül párás levegőt beengeded, és felfűtöd 22 fokra, akkor a benne lévő vízpára nagyjából 30% relatív páratartalomnak felel meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!