Milyen TAPÉTÁK azok, amik a Gödöllői Királyi Kastély és a Sándor Palota termeiben a falakat borítják? Nekem "ruhaanyag-szerűnek" tűntek, azaz mintha valódi (és motívumokkal díszített) szövet lenne, nem olyanok mint a mai papír anyagú tapéták... Lent!
Nekem "ruhaanyag-szerűnek" tűntek, azaz mintha valódi (és különféle motívumokkal díszített) szövetek lennének, nem olyanok, mint a mai papír anyagú tapéták, melyeket szövettapétáknak hazudnak a kereskedések...
(Ez utóbbiak tipikus mai taszító, azaz csupán papírszerű anyagok, melyek csak helyenként tartalmaznak szövetet, de ettől még ugyanazon papír/vinyl anyagok, melyek miatt a modern tapétákat nem lehet elviselni. Szó szerint meg lehet simítani, nem ruhaanyag hatásúak, hanem, mintha csak holmi díszes papír/műanyag borítaná a falakat... Ezekkel szemben a fenti palotákban pedig mintha valódi szövet lenne a falakon. Elképesztően jó már csupán rájuk nézni is! Szeretném tudni, hogy az üzletekben, vagy manufaktúrákban milyen anyagot keressek.)
Nagyon-nagyon köszönök minden használható segítséget!
Békés, boldog új esztendőt kívánok mindenkinek!
Nemrégiben egy másik, gyönyörűen restaurált magyar kastélyban jártam.
Ott kiemelték, hogy az 1900-as évek elejéről fennmaradt korabeli fotók alapján rendelték újra a tapétákat az eredeti gyártó cég jogutódjától, angol cégtől.
A korábbi időkben William Morris pl népszerű enteriőrökhöz alkotott gyönyörű mintázatokat, ez a cég pl foglalkozik ilyesmivel is, papír- és selyemtapétákkal is, egyéb kiegészítőkkel is:
Nekem azért nem WM tapétám van (milliós nagyságrend pár nm is)- de van modernebb környezetbe is vállalható ún szövetHATÁSÚ tapéta is ( húzós árú ez is…)- spt az enyém pl ilyen látvány és tapintás mellett valamennyire tűzálló is (certifikáttal).
Hármas, amiket nekem mutattak több helyen is azok csak szövetnek, selyemnek TŰNŐ, de közelebbről nézve valójában csak egy újabb tucat papír/műanyag tapéta volt mind (benne alig néhány szövet, vagy selyem SZÁLLAL).
Hidd el, teljesen más a kettő! A palotákban, kúriákban láthatóak kellemesebbek a szemnek és a tapintásnak.
Első, a tiédre milyen magyar keresőszavakkal érdemes rákeresni? Kíváncsivá tettél milyen a barokk tapétához hasonló (de modernsége ellenére mégis vállalható) mai hangulatos tapéta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!