Honnan tudom hogy elég világos lesz-e a lámpa?
A lámpa fénye kissé csalóka, mert nem csupán a fényerőssége (lumen) számít, hanem az is, hogy milyen színvilág uralkodik (sötét (barna) bútorok vagy világos (pl. fehér) tükrösen visszaverő csempe). A sötét és nem csillogó / türkös felületek nem verik vissza kellő mértékben a fényt, ezért nagyobb összfényerősség (saját szó) szükséges a sötét helyiségekbe. Vannak weboldalak, amiken szerepelnek átlagos értékek, de nem ellenőriztem le őket, hogy stimelnek-e. Ez az írás anno értékesnek tűnt nekem: [link]
Én személy szerint különösen éheztem a fényre, mert teljesen sötét szobában voltam, alig jött be fény az ablakon, mert ha több fény engedek be, akkor beláthatnak, amit nem szerettem volna. Nekem nem bántja a szememet a 4000k-es vakítóan fehér LED izzó, ezért én abból szereztem be, sőt mivel a plafonon csak 1 foglalat volt, ezért egy ilyet is beszereztem: [link] És emellé 2500+ lumen erősségű LED izzókat.
Két hasznos linket még beszúrok: [link]
[link] És létezik E27-ből E14-re átalakító is.
Konyhánál még az is problémás, hogyha vannak kitüremkedések, akkor mögöttük sötét lesz a tér, ami zavaró lehet.
Egyébként tartalék LED izzó sem árt, mert bármi történhet velük, noha az élettartalmuk igen hosszú. Tehát megéri túlvásárolni magadat.
Az "alacsonyabb" belmagasság miatt hiába veszel nagy fényerőségű lámpát, nagy eséllyel foltos lesz a megvilágítás, két lámpára volna szükség, kiváltképp ha ezt a 10m2-t nem egy közel négyzet alakú helyiségként kell elképzelni, hanem téglalap alakú helyiségként. Mindenesetre 1500-1600 lument ajánlanék legalább, ha sötét helyiség és ez ízlés/megszokás kérdése, de az un. természetes fehér fény szerintem jobban illik a konyhákba, ami 4000-4500K között van! Érdemes volna a konyhapult fölé (annak teljes hosszában) egy LED-szalagot még felszerelni, hogy a konyhapultot jobban megvilágítsd, s ha ott dolgozol, akkor igazából az a fény számít, ebben az esetben is a természetes fehér fény adja vissza jól a színeket, így azt érdemes alkalmazni.
Ezt egy villanyszerelő megoldja neked, semmi más nem kell, minthogy valahová betudja kötni a led-szalag tápegységét és LED-profilba szerelhető kapcsoló is létezik, azaz megoldható azt, hogy a pult alól a profilt megérintve kapcsold fel ezt a lámpát, sőt ebből van fényerőszabályzós kapcsoló is, így érdemes erős fényű led-szalagot vásárolni és így majd eldöntöd mekkora fényre van szükséged a pultnál, egyszer beállítod, megjegyzi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!