Kezdőoldal » Otthon » Lakberendezés » Ha saját lakásban leszek majd...

Ha saját lakásban leszek majd mikre figyeljek hogy semmi ne robbanjon fel?

Figyelt kérdés
Tudom fura de egy ideje van ez az irracionális félelmem, hogy valami felrobban pedig sosem tapasztaltam ilyet. Itthon a család nagy része figyel erre így nekem nem kell de ha egyedül lesz saját lakásom akkor mikre kell kifejezetten figyelni hogy véletlenül se legyen robbanás vagy bármi gáz szivárgás, halált okozó problémák kiszűrése? Gondolok itt ha sütnék főznék valamit ott a tűzhely, sütő..serpenyőhöz tűz gyújtása. Bojler ha van, csövek eltörése...kb minden. Listát irnék hogy miket ellenőrizzek ha elmennék otthonról amiket mindig meg kell nézni mint ne folyjon víz, gáz elzárva..stb.társasházi lakás.-

2021. okt. 28. 03:38
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Azért nem kell átesni a paci túlfelére.

Egyszerű, gázt elzárod ha végzel a sütéssel, ha palackos a gáz, akkor a palackot is.

Ha össze sikerül hoznod, hogy pl egy serpenyő olaj begyullad azt meg ne vízzel oltsd. :D

Vízvezetékcsövek meg nem szoktak csak úgy eltörni, amx egy földrengésnél, de akkor meg az lesz a legkisebb gond.

2021. okt. 28. 03:54
 2/8 A kérdező kommentje:

Köszi.

tudom nem kell ennyire ráparázni de ez egy irracionális félelem nekem valahogy nem tudom elengedni :D

2021. okt. 28. 03:59
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Ha van a házban gázrobbanás, az egész ház felrobban, nem tudsz mit tenni ellene.

Te csak annyit tudsz tenni, hogy mindent szabályosan vételezel a lakásban.

2021. okt. 28. 05:58
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Nem akarok még több parát beléd rakni, mint ami már van, de nekem a flexibilis cső a gyenge pontom, mert egyszer eldurrant egy, csak úgy váratlanul az éjszaka közepén.

Mondjuk azt mondta a szerelő, hogy ez nem jellemző, de ezekből szerintem érdemes jó minőségűt berakatni, illetve figyelni arra, hogy ne feszüljön, ne törjön meg, mert nekem az lehetett a gond. A mosogató alatti flexibilis cső (a hideg vízé) lyukadt ki és ha nem vagyok otthon, szétázik az egész lakás. Így is elázott a szekrény egy kicsit.

2021. okt. 28. 07:44
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Gázrobbanásról is ritkán hallani, de ha te ennyire félsz tőle akkor keress olyan lakást amiben nincs gáz, minden elektromos árammal működik.
2021. okt. 28. 12:36
 6/8 anonim ***** válasza:
91%

Szerintem akkor már a félelmed, hogy aligha fogsz valami elzárásáról megfeledkezni. Otthon már tanulhattál eleget az óvatosságból. Amikor nincs szükség egy bekapcsolt fogyasztóra, azonnal zárd el.

Mielőtt elhagyod a lakást, győződj meg arról, hogy elzártad-e a vizet, gázt, villanyfogyasztókat és becsuktad-e az ablakokat. Ne izgasd magad ilyeneken.

2021. okt. 28. 14:49
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
Villannyal főzz, akkor nem lesz robbanás és kész. És minden megkezdett akciót fejezz be. Tehát ha elkezdtél főzni, akkor csak úgy szaladj le a boltba, hogy befejezed a főzést, leveszed az edényt, kikapcsolod a tűzhelyet. Vagy ha mosógépben mosol, akkor a teregetés után húzd ki a konnektorból a mosógépet és zárd el a vizet. Szóval mindig fejezd be amit elkezdtél, de úgy, hogy nem másra gondolsz közben, hanem fizikailag és lélekben is ott vagy.
2021. okt. 29. 14:06
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

Hát ha a robbanástól ennyire félsz, ne legyen gázkészüléked. Pl nekem gázbojler volt, vettem helyette villanybojlert (HAJDU, egyszerű mint a faék, olcsó a javitása és nem szokott felrobbanni, nem áramlik vissza gáz, csak szakemberrel szereltesd be), vegyél elektromos tűzhelyet. Mondjuk én jelenlegi házamban átvezetékeltettem az összes vezetéket a falban, új kapcsolószekrény, mindennek lehetőleg külön megszakító pl bojler külön van vezetékelve, tűzhely külön van vezetékelve, szobák külön körön vannak stb. ÁVK (Áramvédő kapcsoló) is lett felszerelve (elvileg ha zárlatos valamilyen készüléked nem csap agyon az áram - leegyszerűsítve). A régi alu vezetékek a falban illetve sok egymásba dugott elszotó-hosszabbító is fel tud gyulladni nagy terhelésen. Figyelj rá, hogy pl fürdőszobában csak olyan hősugárzót járass, ami fürdőszobai használatra is jó a papirja szerint, mert a nagy pára miatt gond lehet ha nem olyan berendezést üzemeltetsz ott, ami birja. Vegyél márkás füstérzékelő(ket), esetleg szénmonoxid jelzőt (általában a 10.000 Ft alattiak nem igazán megbizhatók). Mindig zárd el a gázt ha elmész otthonról.

Én pl a mosó és a száritó gépet olyan fali konnektorba dugtam, amihez a konnektor mellett van egy fali kapcsoló, amivel áramtalaníthatom, azt mindig lekapcsolom ha nem használom a gépeket, illetve a vizet is úgy köttettem be, hogy azt is el lehessen a mosógépnél zárni, ha nem mosok azt is elzárom, eldurranhat a gumicső és akkor ömlene a víz. Igy ez ellen védekezek legalább. Gyúlékony dolgot ne rakj a tűzhely közelébe, énnekem van egy kicsi porral oltó készülékem, pl autóba való kicsit lehet kapni pl INTERSPAR stb helyen, az is jó ha van a közelben a konyhában. Forró olajat ne olts vízzel mert szétfröccsenik és még jobban ég, porral oltó vagy konyharuha legyen a közelben, ha netán kigyullad valami gyorsan dobd rá a ruhát. Pl. fagyasztóból elővett hamburger zsemlét beleraktam a forró olajba, a hamburgeren lecsapódott jég miatt az olaj kipattogott és a gázlángon begyulladt, begyújtva a serpenyőben levő olajat is. Pattogott sistergett, látványosan fellobbant a láng, egyik kezemmel gyorsan elzártam a gázt, a másikkal rádobtam egy konyharuhát - egyből elfolytotta az oxigénellátást és nem égett tovább. Ez sajnos kb 2-3-szor előfordult már velem. Páraelszivók csőrendszerében lerakódott olajos gőzből lerakódott olaj is be tud gyulladni, volt már tűz 10 emeletes épületben emiatt, terjedt a tűz a szellőzőrendszerben. Gyufát, cigit, hamut ne borits egyből a szemetesbe ha még parázslik... Kb ennyi jut eszembe hirtelen.

2021. okt. 31. 02:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!