Kezdőoldal » Otthon » Lakberendezés » Szerintetek a greslap vagy a...

Szerintetek a greslap vagy a járólap stabilabb?

Figyelt kérdés
Most vettünk 4-es kopásállóságú greslapot(olasz termék). Előszobába és konyhába lenne. Melyik a strapabíróbb? Ez "erősebb" mint a járólap 4-esbe nem?
2010. aug. 26. 16:31
 1/6 A kérdező kommentje:
Ja igen, a greslap matt.
2010. aug. 26. 16:32
 2/6 anonim ***** válasza:
Nem értem a kérdést. A kettő mért zárja ki egymást? Nálunk pl gres járólapok vannak. Nem tudom hányas kopásállóságú. De értelem szerűen az 5-ös erősebb a 4-esnél.
2010. aug. 26. 19:18
 3/6 A kérdező kommentje:
Én azt értem, hogy a 4 esnél az 5ös erősebb, csak hogy melyik jobb? A 4-es greslap vagy a 4es járólap.
2010. aug. 26. 21:24
 4/6 anonim ***** válasza:
greslapot nem ajánlom konyhába, sem előszobába..bor, olaj, bármi ráfröccsen, azzal a lendülettel be is issza és az életben nem szeded ki a foltot
2010. aug. 27. 09:32
 5/6 anonim ***** válasza:

Még mindig nem értem, hogy mit értesz gres és járólap között? Járólap alatt a hagyományos mázas kerámiára gondolsz?

Mert manapság ránézésre, tapintásra, sehogy sem tudod megkülönböztetni.

2010. aug. 27. 11:20
 6/6 anonim válasza:

A kerámia lapok jellemzően 6-8mm vastagok. Vörös(es) színű a hátulja, könnyebben törik, a felülete fényes lapnál lakkozott hatású, de járólapot még nem sokat láttam imkább csak selyem fényűt.

A gres vagy kőporcelán háta szürkés színű, gyakrabban 6-12mm közti vastagsággal. Keményebb, nehezebb vágni is.

A gres lap nagy nyomással tömörített majd égetett lap, ezért csak kis mértékben veszi fel a nedvességet (ergo fagyálló) a sima kerámia viszont csak a máz miatt nem veszi fel.

A máz minősége adja meg a kopásállóságot, míg a gres (többnyire) kb. alapból tudja a PEI4-et, az egyszerűbb matt típusok a PEI5-öt is, amit kerámiánál még nem láttam.

Azonban a gres esetben ha az vmi dizájn lap (matt, fényes esetleg lapato) ajánlott megtudni impregnált-e.

Egyes gyártók jellemzően 10eFt+ nm lapjainál olyan nagy a szerkezeti sűrűség, hogy elvben nem kell plusz bevonat.

A kezeletlen/mázolatlan gres érzékeny a savakra, (főleg, ha olcsó távol keleti) így akár a több perces boros/paradicsomleves/ecetes áztatás maradandó foltot hagyhat.

A PEI4 ez esetben arra vonatkozik, hogy normál körülmények közt mindkét lap hasonlóan ellenáll a mechanikai terhelésnek (koptatás, nem rá helyezett súly a lényeg).

Ha viszont a függöleges terhelés is jelentős lehet (pl. nehéz bútor vagy berendezés) a nem tökéletesen aládolgozott kerámia előbb törik.

2019. szept. 16. 23:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!