Egy kb.20 négyzetméteres szobát szeretnék felfűteni. Mivel lenne érdemes?
Nálunk nincs központi fűtés, így az első 2-3 évben kandalló volt.
Utálom.
Hiába mondják, hogy nem büdös, DE AZ.
Ilyenkor mindig jön valaki és megmagyarázza, hogy ha jól van összerakva, akkor nem kerül füst a szobába. Ezt soha ne hidd el. Amíg kinyitod, hogy tegyél be fát, vagy néha megkaparod, illetve mikor kitakarítod belőle a hamut, nem tudod elkerülni, hogy ne kerüljön be füst. És irritáló szaga lesz a ruháidnak, mindennek. Minden átveszi, a függönyök, a falak, a bútorok.
Emellett koszos. Ezt úgy értem, hogy fát kell venni, a fát fel kell vágni, be kell hordani, azt bent tárolni kell. Ezt nem lehet tisztán megoldani. Padlószőnyeg felejtős.
Tudom, vannak, akik imádják, mert hangulatos. Nekem sosem tetszett, és még a hátrányai is ellene szólnak.
Így végül áram lett, mivel a gáz nincs bevezetve. Ez tiszta, és nem büdös. A hosszú távú cél természetesen ez lenne, mármint a gáz, csak az több millióba kerül.
A legolcsóbb a kandalló, de nagyon jól összefoglalták a hátrányait.
A következő szint az inverteres klíma.
A kis elektromos befúvó/infrapanel/olaj radiátor már nem melegít be ekkora helyiséget. Rezsije többszöröse az előzőekhez képest.
Egyetértek a #4 válaszolóval. Durván 5 évig használtam kiegészítő fűtésnek cserépkandallót, bármilyen óvatosan is nyitottam ki mindig kiszállt valamennyi füst és hamupor.
Fabehordással a házba ugye jött a kosz is, a bogarakról nem is beszélve.
Ezért 2 naponta takarítani kellett.
A fekete bőr ülőgarnitúrán lehetett látni vastagon a hamuport, a függönyök beszívták a füstöt ezért mindig lehetett érezni a szagot.
Valóban van egyfajta hangulata, ezt nem tagadom de már nincs az a pénz amiért rendszeresen használnám, tartaléknak meghagytam meg karácsonykor 1-2 alkalommal be lesz gyújtva de semmi több.
Egyébként egészen addig fűtöttem gáz mellett fával, még ingyen tudtam szerezni fakitermelésből tűzifát (tarvágás után a "hulladékot" el tudtam hozni)
Lényegében azt akarom ezzel mondani, hogy a jelenlegi tűzifa árak mellett egyáltalán nem gazdaságos. Sőt, lényegesen drágábban jön ki mintha csak gázzal fűtenék.
Tehát ugye a full legálisra gondolok, mikor kugliba vagy hasogatva számlával házhoz hozzák.
Én viszont nem értek mindennel egyet egyedül a fabehordás koszosságával. Semmi füst nem száll ki, mikor teszek rá és kinyitom, ugyanis a kivezetése tökéletesen meg van csinálva. Ha kinyitom a levegő húzza fel a füstöt, a lángot is szinte süvítve, annyira jó a szellőzése, esélytelen hogy dőljön a füst. Semmi nem füstszagú soha, és kosz sincs. Pár kis hamumaradvány van a kandalló előtt. Ja, fekete bőrkanapénk ban, soha még csak egy pernye sem szállt el odáig. Csak ugye nem csak a hamut kell ám kiszedni a kandallóból, a kéményt is tisztán kell tartani. Munkás dolog, valóban, és én elfogadom, ha valaki nem szereti, de azt ne írjátok, hogy dől ki a füst és a hamu, ami abszolút nem igaz. Egyszerűen csak nem hozzáértő emberek használják. A szellőzés a kulcsa. Még a füströl annyit, hogy aki csak mocsokkal tüzel, nem tud rendes tüzet rakni papírból, gyújtósból, ráteszi a színes, fényes újságot, műanyagot is, az ne csodálkozzon, ha füstöl.
Akinek nem inge, nem vesz magára. Tudom, hogy lepontoztok, de valószínűleg a hibát is megtaláljátok magatokban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!