Milyen kajszibarack/sárgabarck fajtát ajánlotok?
Igaza van az 1-nek, de még azt is mérlegelni kell, hogy a lédús barackot akarod enni, inni, vagy be is főznél?
Mert emberes feladat egy kifejlett barackfa összes termését csak megenni.
A fák nagyságát egyébként szakszerű metszéssel lehet alakítani.
2-es vagyok és lemaradt a gondolat másik fele:
A lédús barack nem túl jó befőzésre.
#4
Egyszerre írtunk.
Cefrébe jó.:)
A kérdezőnek baj, mert kicsi a helye. Egy nagy fának kell 10 méter legalább, egy gyenge növekedésűnek 5-6 is elég lehet. A Ceglédi egyébként is nagyon hajlamos a gutaütésre.
Hát, én azt ajánlom, hogy ha nincs hely, akkor ne legyen sárgabarack. Ültess őszibarackot, az kis helyen is elfér, 3 hónap érésidőből lehet választani.
A sárgabaracknak több komoly problémája is lehet: gutaütés, monília, fagy, sharkavírus. Olyan fajtát nem fogsz találni, ami mindennek ellenáll, és ráadásul még kis termetű is. A monília ellen még csak lehet védekezni többszöri permetezéssel, de a többi ellen nem.
Ha mindenáron akarsz egy fát, akkor talán a Piroskát lenne érdemes megpróbálni, az kimondottan gyenge növekedésű, és semmilyen téren nem nagyon rossz, csak közepesen fogékony a bajokra. Igaz, nem önporzós, de azt írod, a szomszédban is van fa, az majd porozza.
Jobb ízű őszibarack nem létezik, mint a Nektár H. Hátránya, hogy érzékeny a tafrinára, ezért sokat kell permetezni rügypattanás után, és mivel rendkívül vékony héjú a gyümölcse, ezért érés táján a rovarszúrás miatt moníliás lesz, ha nem végzel rovarirtást. És a fagyokat is viszonylag rosszul bírja, tehát csak védett helyre érdemes. Ennek ellenére, nekem még mindig megéri tartani egyet...
Ha viszonylag igénytelen fajtát akarsz, aminek kiváló az íze, akkor a régi Champion. Látványnak nem annyira szép, mert zöld a héja éretten is, zöldesfehér.
Egy viszonylag késői fajta a Michellini. Az szép, közepesen finom, és olyankor érik, amikor a piacon már megy felfelé az ára, mert már kevés embernek van barackja. Azt írják, ez is érzékeny a tafrinára, de nálam nem annyira. Igaz, és odafigyelek a növényvédelemre.
Nekem nincs, de egy ismerősöm szerint jó fajta az Incrocio Pieri, és az a leírás szerint is kevésbé érzékeny a tafrinára.
Ezek mind fehérek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!