Agyagos a föld most ezekbe a megekekbe ugy becserepesedik mind a beton. Jó ötlet most összel ha homokkal együtt szántatom fel?
Nem a meleg a fő probléma, hanem a letömörödés. Amit szántott/ásott föld esetében év közben a hirtelen nagy mennyiségű eső (felhőszakadás), vagy a tömörítő jellegű öntözés okoz. Ha ilyen van, akkor a lehető leghamarabb, amikor felszárad annyira, át kell kapálni a felső 6-8 cm-t. Ahol lehetőség van rá, rotációs kapával (pl. kis sorközművelővel), ahol nincs lehetőség, sűrű sorok esetén, ott meg kézi kapával. A felső porhanyós réteg megvédi az alsó réteget is.
A mulcsozás is jó helyette, de annyi fű nem szokott lenni átlagos helyeken. Egy kisebb, 500 m2-es kert teljes mulcsozásához legalább 5000-10000 m2-ről kell vágni a füvet, és évente 3-4 alkalommal felújítani a mulcsot. Én pár 10 m2-en szoktam csinálni, több füvem nincs. És ezt csak 2 évente szabad csinálni ugyanazon a területen, mert a levegőtlenség hosszú távon tönkreteszi a talajt.
Az istállótrágya és a komposzt javítja a talajszerkezetet, de olyan nagyon a tömörödést nem gátolja, ha a víz leveri a földet. Régebben 2 évente szántottunk be m2-enként 10-20 liter istállótrágyát, ennek ellenére olyan kemény volt a föld egyes zivataros években, hogy az ásót egyszerűen nem lehetett belenyomni, csak nagy rugdosással.
Legalább 5, vagy inkább 10 cm homok elterítése és beszántása lehetne a megoldás. Ehhez a homok kémhatását meg kell vizsgálni, hogy ne legyen meszes.
De erről még csak olvastam, soha nem csináltam, és nem is beszéltem olyannal, aki konkrétan megcsinálta.
tőzeg ÉS homok lenne az ideális, de el kellene találni a megfelelő arányt.
mondjuk ki is kísérletezhetnéd, egy nagyobb ládában. az eredmény után tudnál kalkulálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!