Mi történt a növénnyel?
Az elmúlt egy-két hétben ment ígytönkre, eddig semmi baja sem volt. Pedig a tavasszal nagyon megindult nőni, és továbbra is hetente egyszer öntözöm alulról, már vagy másfél éve. Nem tudom, vajon a meleget nem bírja?? Pedig tavaly nyáron is ugyanott volt, ahol most, a beépített erkélyen, a kaktuszok között, és semmi baja sem volt. 🤷♀️☹
Ha jól következtetek, akkor rothad. Az viszont túlöntözésnek a jele.
Javaslom, hogy vagy dobd ki, vagy vedd ki a cserépből, mosd ki a gyökerét, ültesd más földbe, a cserepet fertőtlenítsd ki. Ha rothadt a gyökérzete, dobd el.
A csúcsa egészséges, tehát nemigen van teljesen elrothadva. Bár a rossz tartás meglátszik rajta, a megnyúlás, kisebb levelek formájában. Túl sötét hely, nem az ablak előtt, túl sok víz, talán télen is meleg helyen, tápanyaghiány, meszes sóder használata, ilyesmi lehet. Ezt télen 15 fok alatt kell tartani, teljesen szárazon, hogy ne legyen baja. Ilyenkor se kellene 2 hétnél gyakrabban öntözni, én havonta szoktam.
Először is, szedd le a beteg leveleket. Akkor már látni fogod, hogy mi van a szárával. Ha az egészséges, és kicsit mozgatva úgy látod, hogy a gyökerekkel sincs baj, akkor csak tedd az ablak elé, és nem öntözd még 2-3 hétig legalább. Ha a gyökere vagy szára is elrothadt, akkor vágd vissza az egészséges részig, és új cserépben lehet gyökereztetni, továbbra is mérsékelt öntözéssel, egy hét alatt elkezd gyökereket fejleszteni. Ne sóderbe tedd, legfeljebb sóderes laza földbe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!