4 éves szilvafa csemetéim mellett sarjadtak hajtások. Érdemes-e kiültetni ezeket, új fa reményében?
Köszi!!! Délután dolgoztam, és a munkahelyemen sajna le van tiltva a Gyakorikérdések (mert sexes tartalmai is vannak...sztem azért) - és ezért nem tudtam feltölteni fotót. Most pótolom de (a válaszok alapján) inkább nem kísérletezek a kiültetéssel. Mondjuk, szilvafám lesz úgyis annyi, amennyi szilva kell (mostanában úgysem fogok pálinkát főzni - mert ahhoz meg azért kevés fám van).
Ha ez oltvány, akkor ami kihajtott, az az alany. Myrabolan, vagy magyarul fosókaszilva. Mivel nagyon fiatal fa, ezért nemigen van a sarjaknak saját gyökerük. Ha lenne, akkor alanynak el lehetne ültetni őket, és beoltani.
Úgy látom, az őz dörzsölte le a háncsot a törzsről, azért hajtottak ki a sarjak. Ha körben hiányzik a háncs, akkor az oltott részt vágd le a dörzsölés alatt, a sarjakat minél mélyebben vágd ki, és reménykedj, hogy kihajt a nemes. (Valószínű, hogy kihajt.) Ha mégsem, akkor a vadak hajtanak újra, és be lehet szemezni őket a nyár folyamán, nem nagy kunszt.
Ha nem körben hiányzik a háncs, akkor is a vadakat távolítsd el, a nemes vesszőit meg vágd vissza és ritkítsd meg erősen, hogy csak az új háncs képződése ütemében fejlődjenek az idei hajtások.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!