Milyen "traktort" vegyek?
Szeretnék rendbe tenni kb 1500m2 kertet
Ahoz keresnék egy robi kapát, de mivel a kert elhanyagolt, arra gondoltam inkább felszántanám vele.
hány LE-s verzió lenne elegendő erre a feladatra?
Ha nem homokod van, hanem kötött földed, akkor "robi" kapával nem fog menni. A neten ugyan vannak fent szántós videók, de ezek kb. csak annyi részt forgatnak át, ha nem homokban dolgoznak, mint amit kapával átforgatnának.
"Egytengelyes traktor" néven keresgélj, olyan 9 LE körül már vannak olyanok, amik rendben tartott földben tudnak úgy szántani, mint egy ráülős kis traki. De egy elhanyagolt, gazos, gyökeres kertben ezek se fognak nagyon jó munkát végezni, plusz annyi benzint el..szol, amennyiért rendes traktorral felszántanák.
Én azt javaslom, vegyél év közbeni használatra egy 4,5-5,5 LE-s gépet, aztán most, meg minden ősszel hívj egy traktorost, aki rendesen felszántja.
Az a baj hogy egy nagy traktor nem fér el vannak fák. Én magam is egy 8le ben gondolkodom, körmös kerékkel ha kell.
Abban bíztam hogy a vékonyabb gyökereket elvágná a kis eke vas.
Pár gyökér nem akadály, de ha tele van szőve a talaj, az már nem engedi mélyre a szerkezetet, vagy kipörög. Főleg, ha a felszín is tele van olyasmivel, ami nem engedi fogni a kerekeket.
8 LE már elég lehet, jól le kell súlyozni, legfeljebb elsőre nem szabad mélyre engedni az ekét, csak majd ősszel.
Fa közelében meg úgysincs értelme szántani, mert ott nem lesz rendes termésed, ott elég lesz a rotációzás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!