Kezdőoldal » Otthon » Kert » Hogyan kell ezeket a facsemete...

Hogyan kell ezeket a facsemeteket metszeni?

Figyelt kérdés

Osszel ultettem oket, igy jottek a faiskolabol.

Szomolyai cseresznye (sajmeggy alanyon):

[link]

Meteor meggy (sajmeggy alanyon):

[link]

Vegulis mindket fa sudarbol es egy agbol all. Nem tudom mit kezdjek veluk. De valamit kellene gondolom.

Milyen korona tipust javasoltok es hogyan csinaljam a metszest?

Koszi.

2019. jan. 24. 13:38
 1/6 anonim ***** válasza:

Én sudarasra szeretem, mert nem szeretek létrázni, inkább fára mászni. De sudarasra nem tudod, mert a sudarak már le vannak csonkolva, másrészt, egész biztosan túl magasan is lennének. Tehát legfeljebb álsudarasra lehet, vagy a felső hajtást akár már a nyár folyamán felhúzatod függőlegesre.

A legtöbb ismerősöm meg inkább létrázik, nekik így a sudár nélküli forma a megfelelő. Valami vázaszerűség.

Tudni kellene azt is, hogy milyen magasan vannak az elágazások, és milyen magasságra akarod majd a legalsó elágazást (azaz, mekkora legyen a törzsmagasság).

2019. jan. 24. 14:49
 2/6 A kérdező kommentje:

Huha, hat az van, hogy teljesen tanacstalan vagyok. Tavaly kezdtem a "kerteszkedest". Ebbol egyedul nehezen jovok ki jol...

A cseresznye sudara hossza az 1.5m, az elagazas az 90 centinel. A meggy az is 1.5m, az elagazas az 60 centinel.

2019. jan. 24. 15:09
 3/6 anonim ***** válasza:

De milyen magas törzset szeretnél? Ettől függ, hogy bele kell-e számítani az alsó elágazásokat, vagy levágni őket.

A 90 szerintem még belefér, a 60 már túl alacsony. Rotációzni akarod a fák alját?

A két csemete közötti bokorszerűség micsoda? Azt onnan sürgősen el kell távolítani. Ha már azt nézzük, a két kérdéses csemete is túl közel van egymáshoz, legalább olyan 5-6 m kellene.

2019. jan. 25. 05:00
 4/6 A kérdező kommentje:

A ket fa kozotti valamit, azt a gyerekek jatekbol "ultettek", az kijon onnan.

A fak kozott 4m van es nem szeretnek magas torzset.

Mit ajanlanal ezek alapjan? Koszi,

2019. jan. 25. 09:29
 5/6 anonim ***** válasza:

Mindkettőt 70cm nél vágnám el a meggyen lévő ágat meg 2-3 rügyre.

Itt is ilyesmi méretet írnak

[link]

Ősszel ültettem egy érdi jubileum meggyet erről azt írják későn fordul termőre, a magas törzs kinevelése is időbe kerül, ezért én 40cm-re fogom vissza vágni onnan indítom a vázágakat azok úgy is emelnek a fán még vagy 50cm-t

2019. jan. 25. 11:16
 6/6 anonim ***** válasza:

Ezen a linken a keskeny koronaformákhoz írják az alacsony törzset. Vontatott gépi műveléshez.

Nem szabad elfelejteni, hogy a fa alatti részt gyommentesen kell tartani. Ezért én olyan 80-100 cm magas törzseket szoktam alkalmazni általában, az adott fa jellemzői alapján, bár vannak kivételek. Ezek alatt elférek a rotával még akkor is, ha lehajlanak az ágak a későbbiekben. (Főleg a meggyre jellemző ez.)

Szóval, én mindkettőt olyan 100-110 cm körül csapnám el, a rügyek függvényében, a meggyről az oldalágat tőben levenném, a cseresznyéén pedig 1-2 szép rügyet hagynék, több esetén a felső nagyjából kifelé álljon, mert eléggé meredek oldalágról van szó.

4 m távolság az elég kevés, 6-8 év alatt egymásba fognak nőni a koronák.

2019. jan. 26. 05:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!