Kezdőoldal » Otthon » Kert » A földel teli gyökeres fát...

A földel teli gyökeres fát nem szabad láncfűrésszel vágni?

Figyelt kérdés
Most vettem egy MAKITA UC4551A elektromos láncfűrészt, kipróbáltam egy kb 15cm es rönkön, ami gyökerestől lett kiszedve. Vágta mint kés a vajat, de tényleg, amíg el nem jutottam a gyökeres részhez ami tiszta földes volt. Azt sajnos már nem tudtam elvágni, mert elkopott a lánc, alig maradt éle, és csak szenvedett vele, melegedett, szenvedett a lánc és füstölt a fa. (5 percet használtam) A kérdésem, gyenge a lánc minősége és vegyek rá egy komolyabbat, vagy nem érhet földes fához (sok föld volt rajta sajnos), tehát én hibáztam, és nem rendeltetésének megfelelően használtam, tehát földes gyökeret nem ajánlott vágni a láncfűrésszel?

#láncfűrész #lánckopás
2019. jan. 21. 09:59
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
86%

Tételezzük fel, hogy nem egy piacról beszerzett kínai lánccal adták el neked.

Ha ilyen gyorsan elkopott a lánc, akkor egész biztosan volt egy kavics a gyökerek között, az 2 másodperc alatt lekoptatja a láncszemek élét. Én szoktam erre vigyázni lehetőség szerint, de már én is jártam úgy, hogy azt a részt vágtam, ahol a gyökér leágazott, kitisztítottam előtte baltával, és mikor levágtam a gyökeret (tőben), akkor vettem észre, hogy bele volt nőve egy apró kavics, ami ki is vette egyik oldalon az éleket, több mm-t kellett leköszörülni a szemekből.

Annyira azért nem veszélyes a helyzet, mint állítják. Nem tesz jót a föld, de mozgás közben a lánc kidolgozza nagyjából, és kész. Ami be tudott menni, az ki is tud menni. Meg kell köszörülni, és mehet tovább.

Nálam elég sokszor ütközik földbe a lánc (mert nem tűzifához használom elsősorban, hanem fák eltávolításához meg bozóttisztításhoz), de még soha nem volt ebből látványos probléma. Láncszakadásom is egyszer volt életemben, az is attól, hogy egy félcentis kökényágat (földszinten) berántott a lánc, megszorult, és szakadt. Elvittem a Stihl boltba megszegecseltetni, és használtam, ameddig el nem koptak a fogak.

Különben, ha az alsó lap alsó részével vágunk, és úgy szakad a lánc, akkor kb. semmi esélye nincs a sérülésnek.

Ha átgondoljuk, akkor arra jutunk, kizárólag a vágási pont meg a csillagkerék között tud szakadni, mert csak e két pont között feszül, az összes többi részen be van lazulva. Ha pedig a lendületben lévő lánc elszakad bárhol a két pont között, akkor a szakadástól inneni részt egy századmásodperc alatt (egyenesen) berántja a kerék, felül kiköpi, és ennyi.

Baj inkább abból lehet, ha a lap felső oldalával vágunk, mert akkor hosszú rész lesz szabadon a szakadáskor, ami ráadásul még irányt is vált az lap orrán, és rossz esetben lecsapódhat, vissza a kézre.

2019. jan. 22. 15:32
 12/12 anonim ***** válasza:
100%
Fogj egy kis dobozt ,önts bele benzint dobd bele a láncot rázogasd meg,kiveszed megszárad megélezed-nem láttam, még olyan embert aki az ilyen láncot eldobná-csak a duma.Persze a földet kerülni kell,de nem kell belőle horrorfilmet gyártani,főleg az a Makita nem egy istrángszaggató rettenet.
2020. febr. 5. 20:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!