A földel teli gyökeres fát nem szabad láncfűrésszel vágni?
Tételezzük fel, hogy nem egy piacról beszerzett kínai lánccal adták el neked.
Ha ilyen gyorsan elkopott a lánc, akkor egész biztosan volt egy kavics a gyökerek között, az 2 másodperc alatt lekoptatja a láncszemek élét. Én szoktam erre vigyázni lehetőség szerint, de már én is jártam úgy, hogy azt a részt vágtam, ahol a gyökér leágazott, kitisztítottam előtte baltával, és mikor levágtam a gyökeret (tőben), akkor vettem észre, hogy bele volt nőve egy apró kavics, ami ki is vette egyik oldalon az éleket, több mm-t kellett leköszörülni a szemekből.
Annyira azért nem veszélyes a helyzet, mint állítják. Nem tesz jót a föld, de mozgás közben a lánc kidolgozza nagyjából, és kész. Ami be tudott menni, az ki is tud menni. Meg kell köszörülni, és mehet tovább.
Nálam elég sokszor ütközik földbe a lánc (mert nem tűzifához használom elsősorban, hanem fák eltávolításához meg bozóttisztításhoz), de még soha nem volt ebből látványos probléma. Láncszakadásom is egyszer volt életemben, az is attól, hogy egy félcentis kökényágat (földszinten) berántott a lánc, megszorult, és szakadt. Elvittem a Stihl boltba megszegecseltetni, és használtam, ameddig el nem koptak a fogak.
Különben, ha az alsó lap alsó részével vágunk, és úgy szakad a lánc, akkor kb. semmi esélye nincs a sérülésnek.
Ha átgondoljuk, akkor arra jutunk, kizárólag a vágási pont meg a csillagkerék között tud szakadni, mert csak e két pont között feszül, az összes többi részen be van lazulva. Ha pedig a lendületben lévő lánc elszakad bárhol a két pont között, akkor a szakadástól inneni részt egy századmásodperc alatt (egyenesen) berántja a kerék, felül kiköpi, és ennyi.
Baj inkább abból lehet, ha a lap felső oldalával vágunk, mert akkor hosszú rész lesz szabadon a szakadáskor, ami ráadásul még irányt is vált az lap orrán, és rossz esetben lecsapódhat, vissza a kézre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!