Kezdőoldal » Otthon » Kert » Benti palántaneveléshez mikor...

Benti palántaneveléshez mikor és hogy kell elvetni a magokat?

Figyelt kérdés

Január 20 van, ilyenkor már lehet, vagy még korai? Gondolom növényenként is változó lehet... És az még a kérdésem, hogy mi az amit csak szórni kell, és fejlődhetnek egymás mellett, és mi az, amit viszont nem szereti a szétültetést és rögtön egyesével külön pohárkákba szokás vetni?

Tavaly próbálkoztam először, és későn csináltam, bár tudtam, hogy az késő lesz, de nem gondoltam, hogy annyira. Olyan volt, hogy a karfiol pl egyáltalán nem hozott már termést, a paradicsomok ugyan hoztak termést, de ott valójában felesleges munka volt a palántanevelés, mert ami földbe lett vetve, az is behozta, talán még szebben is fejlődött... Paprikáim némelyike beért, de jobb lett volna azt is előbb csinálni.

Szóval mikor kezdjem? Azt sem akarom, hogy túl nyegle, erőtlen palánták legyenek...

Ja, a házunk hőmérséklete nem túl magas, ahol a palántákat tárolni tudnám, olyan 18 fok körüli. Illetve a fürdőszoba ablak mellett van egy kis hely, ott meleg van, viszont szárazabb is sokkal a levegő.

Várom a tanácsokat, köszönettel!

2019. jan. 20. 10:03
 1/3 anonim ***** válasza:
100%
Ez attól függ leginkább, hogy mit, mikor és hova szeretnéd kipalántálni. Nagyjából ezen múlik :)
2019. jan. 20. 10:25
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Túl sok a kérdés. Először tanulmányozd át, majd ha valami nem tiszta kérdezz.

[link]

2019. jan. 20. 10:25
 3/3 anonim ***** válasza:
70%

Most még mindennek nagyon korán van. Február közepe táján lehet azokat, amik vagy nagyon koraiak lesznek, vagy nagyon hosszú tenyészidejűek. Pl. a zeller, vagy nagyon hosszú tenyészidejű paprikafajták.

De ezeket meg állandó hőmérsékleten elég nehéz, vagyis nem nagyon érdemes velük foglalkozni. A karfiolt is inkább őszi termesztésre érdemes, amihez már szabadban is tudsz palántát nevelni, mert hosszú ideig tart a palántanevelése, túl korán ilyen házi körülmények között nem tudod kezdeni, későn kezdve meg tönkremegy a kertben, amikor rájön a nagy nyári hőség.

Nemrég volt itt szó ezekről:

https://www.gyakorikerdesek.hu/otthon__kert__9688940-ti-miko..

Csak ablakban lesz jó szobában.

Leginkább csak a kabakosok azok, amik nem szeretik a szétültetést, de azokat meg csak pár héttel kiültetés előtt kell, kis dobozban/cserépben legfeljebb 2 hetet bírnak ki.

2019. jan. 20. 12:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!