Mik ezek a rovarok a növényemen, és hogyan távolíthatom el őket?
Van egy csoda chili paprikám, ami egész nyáron és ősszel megállíthatatlanul hozta a termést. Nyáron az erkélyen tartottuk, kb. 2 hónapja a lakásban van, az erkélyajtó előtt, most is virágzik. Pár napja teljesen elszaporodtak rajta a pici zöldesfehér bogarak, amik kifejezetten a még ki nem nyílt bimbókon vertek tanyát, a levelek nem érdeklik őket. Lárvákat is láttam, vékony pókhálószerű szálakon kifeszítve az ágacskák között, bár egy pókot is találtam, szóval ez nem feltétlenül mérvadó. Tehát az lenne a kérdésem, hogy
1. Milyen fajta rovarok ezek?
2. Hogyan űzzem el őket?
3. Mi a legjobb módja annak, hogy megelőzzem a visszatérésüket?
Most készítettem egy erős csalánfőzetet, amivel alaposan lepermeteztem minden bimbós részt, még nem tudom, hogy miként fognak rá reagálni. A következő ötletem a zuhany. Illetve a bio permetezőszer, amit szintén most vettem.
Előre is köszi minden ötletért!
Nekem a pajzstetvek jutottak eszembe.
Én permeteztem őket olyan kombóval, hogy ecet, víz, cukor, mosogatószer, azonnal kinyrta őket, de mindig újratermelődtek.
Kidobtam végül a növényt. Vigyázz, mert mást is megfertőzhetnek.
Fotóval jobb lenne, mert a leírásod nem teljesen kerek.
Lárvák nem lehetnek pókhólószerűségen.
Ahogy írják, ha tűhegynyi apró mászkáló pontok lennének a pókhálókon, akkor atkák lennének, de a leírás alapján nem ennek tűnnek.
Ha pókot láttál, akkor valószínűleg az áldozatai voltak a hálóiban.
A bimbókon lévő állatkák (természetesen nem bogarak) feltehetőleg levéltetvek.
Be kell őket azonosítani, mert nem ugyanaz való a levéltetvek, atkák, és az esetleges molytetvek ellen. (Molytetű szerintem kizárt, mert az feltűnt volna, ha repülnének, csak azért jutott eszembe, mert azoknak tényleg láthatóak és felismerhetőek a lárváik, a másik kettővel ellentétben.)
A levéltetveket nagyon könnyű eltávolítani, néha még ilyen házi módszerekkel is megy. A többi esetében nagyobb kárt tudsz így okozni a paprikának, mint a kártevőknek.
Fotót sajnos már nem tudok feltenni, mert zuhanyzásnak vetettem alá a paprikát.
Sima levéltetvekre tippelek a kinézet alapján, miután nézegettem képeket a többiről is.
A leírásomban valóban szerepelt a "bogár" szó, természetesen rovarra vagy ízeltlábúra gondoltam, ahogy a kérdés címében is szerepel, de azt gondoltam, hogy a gyakorikérdések nem biosz érettségi, ezért lehet a köznyelvben általános "bogár" szóval illetnem őket.
A hálóban egészen pici, hengeres testű dolgok voltak, a mozgó állatoknál kisebbek, és nem voltak kifejlett lábaik vagy más felismerhető szerveik. A földben találtam pici fehér petéket is.
Repülni egyértelműen nem repültek.
Majd update-elek, hogy mennyire volt sikeres az utóbbi kísérletem. Eddig úgy tűnik, hogy a paprika is rendben van és a tetvek is eltűntek. A csalán mindenesetre nem vált be, az erős rovarírtószereket pedig kerülném, mivel macska is van a lakásban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!