Kezdőoldal » Otthon » Kert » Ha zöldek maradtak cserepes...

Ha zöldek maradtak cserepes paradicsomok, paprikák mi a teendő?

Figyelt kérdés
Behoztam őket a lakásba a hidegről. Esetleg a fűtés közelében a növényen hagyva beérhet? Vagy inkább szedjem le és úgy?

2018. nov. 24. 13:19
 1/6 anonim ***** válasza:

Szedd le. A paradicsomok simán be fognak pirosodni, az íze azért nem lesz olyan napérlelte, de jó lesz.Ne tedd meleg helyre,mert ott megfonnyadnak, jó a kamara vagy a pince, mert fény sem kell neki.

A paprikák már érni nem fognak, azokat fűzd fel cérnára és akaszd ki valahová,őket lehet melegre tenni, szépen megfonnyadnak,lehet hogy be is pirosodnak kicsit, aztán kiszáradnak, főzni jó.

2018. nov. 24. 13:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
Szedd le őket, szeld fel, vegyél még egy kis fehér káposztát is, és 1-2 uborkát is közé szelhetsz, és elrakod savanyúságként üvegbe, mint vegyes csalamádé. Karácsonyra készen is lehet.
2018. nov. 24. 13:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm nektek! Olyan jó ez az oldal!
2018. nov. 24. 17:13
 4/6 anonim ***** válasza:
Én is simán savanyúságnak tenném el, finom úgy is.
2018. nov. 24. 19:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
44%

Nem hinném, hogy a cserepekben olyan nagy mennyiség teremne, hogy még tartósításra is gondolni kellene.

A paprikákat folyamatosan szedni és hasznosítani kell, melegben talán egy hétig lesznek jók. Ami már teljes méretű, az fogyasztható frissen, a kicsik meg tényleg savanyúságnak, levesbe, ízesítésre, mert nyersen fűízűek. A levelek napokon belül le fognak esni a meleg hatására, a termések ráfonnyadnak inkább a szárra idővel.

A paradicsom ugyanúgy meg fog kopaszodni a behozataltól,

de ameddig le nem dobálja a terméseket, addig nem kell leszedni, a csupasz szárak (és gyökerek) is fejlesztik őket, és addig nem nagyon romlanak. (Gondolom, akik azt írták, hogy le kell szedni, azoknak nem jött át, hogy behoztad a töveket, a kintieket le kellene szedni a jövő heti fagy miatt.)

Ha esetleg van egy üvegre való, vagy káposztával akarod keverni, akkor lehet savanyítani. Meghagyva lehullás után egy részük meg fog pirosodni, kényszerérett lesz, mérsékelt ízzel. Ami gyorsan megpirosodik, azt meg is lehet enni, ami később, az már esetleg a húslevesnek fog adni némi ízt. Hűvös helyen tovább eláll, szobában gyorsabban pirosodik.

Ha van hűvös és nagyon világos helyed, ott esetleg megmarad a paprika- és paradicsomlevelek egy része, és részt vesz a termés fejlesztésében.

2018. nov. 25. 07:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:

Paprikát én is hoztam be, mert nem értek még be rajta a termések... De rohamosan kókad le. Ez már nem fog érni szerintem se. Én fűtetlen folyosóra tettem, nem vadul meleg szobába... Szóval sokk nem érte hirtelen, mégis kókad. HIába, meg lettek piszkálva a gyökerei....


Paradicsomról viszont olvastam, (keress rá), hogy be lehet érlelni száron hagyva. Levágod nagyobb szárral a paradicsomot, a leveleket leszeded róla, és lakásban világos helyre akasztod fel, fejjel lefelé. Állítólag beérik...?! Én nem próbáltam, sajnos csak azután olvastam, hogy leszedtem a zöld bogyókat... :)

2018. nov. 26. 09:08
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!