Túl élik a telet azok a fák amiket most ültettem el, de zöld bimbósak?
Nincs semmi baj az ültetéssel,amig nincs fagy addig lehet .
Nem a koronát kell vissza metszeni,azt tavasszal kell,hanem a gyökeret kell vissza csipkedni,ez készteti a gyökérzetet a növekedésre .Természetesen jól be kell öntözni.
Tavasszal is adni vizet nekik,és meglátod te nyertél,nem azok akik kidobott pénznek vették a vásárlásod .
Senkit nem pontozok, mert senki nem írt akkora hülyeséget vagy teljesen jó választ.
1. Ha tényleg zöld bimbós volt, akkor nemigen fog megmaradni, vagy esetleg csak erősen visszafagyva, de szerintem gondolni kellett volna arra, hogy a kérdező fogalmazott pontatlanul. Nem indul meg olyan könnyen egy rügy, mielőtt megkapta volna a szükséges hideghatást. Inkább csak duzzadt, jól fejlett lehetett. (Ha mégis tényleg zöld volt, akkor meg kérnék egy fotót, hogy elhiggyem.)
2. Az utolsó mondat nélkül megkaptad volna a zöldet. De ősszel, lombhullás táján, főleg utána már nem nagyon szabad felnőtt fát sem metszeni, csemetét meg még annyira sem, mert a nedvkeringés felborul, átstrukturálódni már nem tud a fagyok előtt a lelassult életfolyamatok miatt, és egy kemény télen visszafagynak az elvágott ágak. Télen nem fog kiszáradni a jól beiszapolt lombhullató csemete, tavasszal aztán lehet visszametszeni, hogy a föld feletti részeket a föld alatti, nagyon erősen megcsonkított gyökerekhez méretezzük.
3. Te is írtál okos dolgokat, de a gyökereket nem szabad visszavágni ültetéskor a vásárolt fáknál. Egyáltalán nem fog attól erősebben gyökerezni, hogy a beforrt gyökérvégeket levágod, és új sebeket hozol létre, amiknek a begyógyítása energiát von el a fától, és már kapásból, ültetéskor megteremted egy baktériumfertőzés esélyét.
Ha te ásod ki a kertedben a saját gyártmányú oltványt, akkor egyértelmű, hogy érdemes egyenesre vágni a roncsolt gyökérvégeket. De az egy hónapja kiszedett csemetén a már beforrt seb helyett újat csinálni, az kb. olyan, mint ha egy balesetben csuklóból elvesztett kézfej csonkja nem szépen forr be, aztán az orvos könyékben újra levágná az alkart, hogy majd úgy biztos szebb lesz.
Hű, ez tényleg nagyon beindult. Láttam már én is hosszú ideig melegben tárolt csemetéket, olyanokat is, amik már teljesen össze voltak ráncosodva, de még soha nem hajtottak. A szegedi Obiban tudnak valamit. :) Talán a szeptember eleji lehűlés meg az azt követő meleg zavarhatta meg?
Hát, szerencse dolga. Ezek a hajtások mindenképpen el fognak fagyni, de ha enyhe tél lesz, akkor maga a fás rész megmaradhat, és alvó rügyből kihajt tavasszal. Egy -20-22 fokos időszakot viszont nemigen visel el, csak a föld alatti része, és onnan fog kihajtani. Attól is függ, hogy a következő 1-2 hónap időjárása milyen lesz, lesz-e ideje visszaszokni valamennyire a kinti klímához a benti meleg után, mielőtt jönnének a komolyabb fagyok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!