Milyen fát ajánlanátok?
az oxifát (=smaragdfa, csodafa, császárfa...) nagyon szeretik a poloskák.
Felénk olyan sok van a kérgén, mintha mozaikcsempével lenne borítva.
"Valami extra gyorsan növekedő fajta"
Úgy érted, hogy pl. 20 év helyett akár már 10 év alatt legyen olyan nagy és terebélyes, hogy alatta tudjatok ücsörögni?
Avagy olyant szeretnél amit most elültetsz és tavasszal már óriási lesz mint az égig érő paszuly?
Utóbbira csak egy megoldás létezik, hogy rögtön egy termetes fát kell -szakszerűen- elültetni (persze sok-sok pénzért).
oxyfa, smaragdfa szinte semmiben nem tér el a hagyományos császárfától nekem van több is, egyáltalán nem nyárfa formája van láttam több öreg fát is a városban szép nagy koronája van.
amiket a neten látsz képet azért tűnhet karcsúnak mert leszedik az oldalhajtásokat hogy jó minőségű faanyag legyen a törzséből
ez 3 éves
Azért az oxyfát illetően van, aki óvatosságra int.
Pont azért, mert rettenetes gyorsan nő és szinte elpusztíthatatlan.
Az interneten ezt (is) találtam róla:
"Jelenleg nem tudjuk, tíz-húsz év múlva, az esetleges tömeges elterjedése esetén, milyen komplikációk, adott esetben végleges elváltozások lehetnek a ma ismert lokális ökoszféránkban. Honnan tudjuk, hogy nem szívja el a tápanyagot és vizet más növények elől, amikor ilyen mértékű növekedéshez óriási vízmennyiségre van szükség. Aki csak a saját kertjébe szeretne gyors árnyékot, nem termelési, gazdasági céllal ültet, az mit fog kezdeni a sok levéllel, minden évben? Hogyan tud majd megszabadulni egy fától, ami tuskóról is kihajt akár öt alkalalommal is. Nehogy egy újabb ecetfát szabadítsunk magunkra. Ilyen méretű levelekkel kétséges, hogy alatta bármi is megmarad tartósan. Kis kertbe a méreteinél fogva alkalmatlan. A legnagyobb kétely a bizonytalanság, amit az okoz, hogy nem tudjuk, okoz-e közép vagy hosszútávon elváltozást az ökoszisztémában."
Én inkább csinálnék egy szőlő- vagy rózsalugast. Az is viszonylag hamar megnő akkorára, hogy az árnyékában lehet üldögélni (mondjuk a szőlőnél augusztustól szüretig a darazsak is jönnek).
Megszabadulni nem szeretnék tőle,hisz céllal ültetem.Ha valami oknál fogva mégis meg kellene történjen a jövőben,akkor kivágom és ahogy írtam is van árokásó gép,kiásom a tuskót.A levelekkel sincs gond,irány a komposztáló.Mindenképp csak fa jöhet szóba,szeretném ha egyúttal árnyékot vetne a nyárikonyhára ha úgy tetszik melléképületre és közvetlen mellette a garázsra is.
Szőlőt,futó virágokat nem szeretnék semmiképp,mivel odavonzza a darazsakat,méheket amikre allergiás vagyok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!