Kezdőoldal » Otthon » Kert » Kb. mikor lesz érdemes szedni...

Kb. mikor lesz érdemes szedni a kék szőlőt (nekem Othelló és Izabella van). (Október közepén szoktam)?

Figyelt kérdés
2018. szept. 21. 15:57
 1/8 anonim ***** válasza:
Amikor beér, mi idén augusztus végén már leszedtük, mert ették a darazsak.
2018. szept. 21. 16:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:

Mi is 2 hete szedtük.

Jöttek a darazsak, meg felhőben a seregélyek.

Tavaly hagytuk még és fele annyi borunk lett, mint szokott lenni.

2018. szept. 21. 16:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
Már le kellett volna szedni, idén minden korábban beért.
2018. szept. 21. 18:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 A kérdező kommentje:
tudom, ez már egy újabb kérdés, de mennyire ésszerű az az elképzelésem, hogy (Othelló, Izabella) - nem darálom le, hanem egyből kipréselem, darálás nélkül (hogy ne álljon a héjon a cucc, mert állítólag az által lesz benne sok metilalkohol ?
2018. szept. 21. 18:17
 5/8 anonim ***** válasza:

Darálni mindenképpen kell, hogy kijöjjön a leve.

Az igaz, hogy ha nem hagyod héjon ázni, akkor kevesebb lesz benne a metilalkohol, mint héjon ázva, sőt, még az átlagos európai szőlőfajták szintje alá is mehetsz.

Nekem Izabellám nincs, csak Othellóm, kb. múlt hétre lett meg az igazi érett íze. De még hagyom legalább 2 hetet, mivel a szebb fürtöket csemetének árulom, és csak a maradék lesz kipréselve, a minőségen nem fog rontani.

Az Izabella viszont, tudomásom szerint, lepereg a mozgatástól, ha túl sokáig van tőkén hagyva.

2018. szept. 21. 20:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm!!
2018. szept. 22. 05:21
 7/8 anonim ***** válasza:

Hopsz, csemetét írtam csemege helyett. :)


Még azt felejtettem ki, hogy így egyből préselve több lé marad benne, ezért ha bogyózva volt a szőlő, érdemes törkölypálinkának kifőzetni. (Összeforgatva zárható edénybe döngölöd, némi vizet teszel rá, csak hogy ellepve kiszorítsa belőle a levegőt, légmentesen - de nem lefojtva - hagyod megerjedni, aztán erjedés után főzésig már lezárva tartod. Ha a bort a teljes kiforrás után egyből lefejted, akkor a seprőt is hozzáteheted.)

2018. szept. 22. 19:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 A kérdező kommentje:
köszi!!!
2018. szept. 23. 01:14

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!