Kb. mikor lesz érdemes szedni a kék szőlőt (nekem Othelló és Izabella van). (Október közepén szoktam)?
Mi is 2 hete szedtük.
Jöttek a darazsak, meg felhőben a seregélyek.
Tavaly hagytuk még és fele annyi borunk lett, mint szokott lenni.
Darálni mindenképpen kell, hogy kijöjjön a leve.
Az igaz, hogy ha nem hagyod héjon ázni, akkor kevesebb lesz benne a metilalkohol, mint héjon ázva, sőt, még az átlagos európai szőlőfajták szintje alá is mehetsz.
Nekem Izabellám nincs, csak Othellóm, kb. múlt hétre lett meg az igazi érett íze. De még hagyom legalább 2 hetet, mivel a szebb fürtöket csemetének árulom, és csak a maradék lesz kipréselve, a minőségen nem fog rontani.
Az Izabella viszont, tudomásom szerint, lepereg a mozgatástól, ha túl sokáig van tőkén hagyva.
Hopsz, csemetét írtam csemege helyett. :)
Még azt felejtettem ki, hogy így egyből préselve több lé marad benne, ezért ha bogyózva volt a szőlő, érdemes törkölypálinkának kifőzetni. (Összeforgatva zárható edénybe döngölöd, némi vizet teszel rá, csak hogy ellepve kiszorítsa belőle a levegőt, légmentesen - de nem lefojtva - hagyod megerjedni, aztán erjedés után főzésig már lezárva tartod. Ha a bort a teljes kiforrás után egyből lefejted, akkor a seprőt is hozzáteheted.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!