Hogyan szaporíthatom/telepíthetem új helyre a meglévő, talajon kúszó borostyánt?
Jelenlegi ingatlanon rengeteg taljon kúszó borostyánom van. A földön kúszó hosszuk 20cm-től, 2m-ig terjed, szomszédtól jött át.
Hogy tudnám áttelepíteni másik ingatlanra, hogy kerítésre (drót ill. beton) legyen felfuttatva?
Könnyen fog menni: szedd ki minél több gyökérrel, esetleg földdel, tedd a másik helyre, és öntözd.
A borostyán nem egy kényes növény.
Gyökérnek a föld alatt futú szárat kell érteni?
Azért nem kristály tiszta a dolog, mert mint írtam a szomszédból jött át, nem tudom, hogy milyen az "eredeti" gyökere és azt kihúzni sem tudom emiatt.
Az elég lehet, hogy óvatosan felszedem a föld alatti részt, kerítésnél elvágom, majd az új helyen annyit temetek vissza, mint amennyi eredetileg is föld alatt volt?
Jól gondold meg mit teszel,nehogy megbánd ezt pár év múlva .
Ez egy "gyilkos" növény ,mindent ki írt maga mellől.
Majd mikor már a keritésed szaggatja le,más véleménnyel leszel róla .
Kb 20 méter hosszan térkő és 2m magas betonpaneles kerítés közti 50cm széles földsávba ültetném első körben.
A betonkerítést csak nem dönti ki.
Nem a vastag, futó szárat érti, hanem az erről elágazó gyökereket.
A földön futó szárról pár centinként szoktak gyökerek elágazni, mindenhol legyökerezik.
Felszabdalod úgy, hogy minden darabon legyen gyökér, és ennyi.
Ha sokból tudsz válogatni, akkor azt válaszd, amelyiken a gyökér sok, a levél nem számít. Érdemes is visszavágni a föld feletti részt pár levél után, nem pár szál gyökérrel és egy méteres szárral ültetni.
A borostyán szinte bármit kibír, de jobb lesz az eredés, ha nem terheled túl ültetéskor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!