Ha kivágom a császárfám (shan tong) közepét metszőollóval, tudom vele ösztönözni hogy ne felfelé hosszan, hanem oldal irányba nőjjön a lombkoronája?
Vagy ez nem befolyasolja?
Most 1 eves es szep szeles arnyekot ado lombkoronat szeretnek viszont olvastam az elobb valahol hogy csak 4-5 m lesz a korona szelessege. Es hat az semmi nekem...
Szerintem igen.
Legalábbis én a barackfákról olvastam erről, hogy a fa közepét levágják, és így "ösztönzik", hogy ne felfelé, hanem oldalirányba nőjön a fa.
De a biztos válaszért szerintem keress meg egy kertészt.
De idén már ne metszd, mert nyár vége van, erős kihajtás már nemigen várható, és lehetséges, hogy a mostani 1 csúcs helyett csak egyetlen új, oldalra irányuló csúcsot kapsz. Majd tavasszal, mielőtt kihajtana. A tavaszi metszést erős, több rügyes kihajtás követi.
A fa habitusát nem tudod megváltoztatni. A koronaforma alakítását folyamatosan kell végezni, minden tavasszal metszeni, hogy a kívánt irányba nőjön. Ez minden fánál így van.
Azt kizártnak tartom, hogy csak 4-5 m legyen a fa végső szélessége. A Shan Tong egy kimondottan erős növekedésű hibrid, amiből egy eszement nagy bozótos fa lesz.
Meg vagyok róla győződve, hogy 10-15 éven belül az ültetők 90 %-a rájön, hogy "anyám, én nem ilyen lovat akartam", és ki fogja vágni, mert egy viszonylag szűk helyre ültetett egy hatalmasra és gyorsan növő fát, aztán csak a probléma lesz vele, leszedi a vezetékeket, esőcsatornát, aztán a vihar által letört gyenge ágak beszakítják a tetőt, ledöntik a kerítést, ráesnek a kocsira.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!