Lehet-e már szüretelni a golden almát?
Lehetni lehet, csak nem érdemes, mert még távol vannak a szedési érettségtől. Ha most szeded, akkor soha nem lesznek jó ízűek.
Ami most sárgul, annak valami baja van. Vagy kukacos, vagy a nap megégette. A szeptembert meg kell várni.
Arra nem nagyon van esély, hogy márciusig elálljanak jó minőségben. A golden nem túl elállós fajta, ha nem hűtött (5 fokos) tárolóban tartod szedéstől.
Tavaly sikerült eltalálni a szedés idejét, de sajnos nem írtam fel, és fogalmam sincs mikor volt.
Kiváló minőségű volt, márciusig ettük a pincéből. Tudom, hogy nem szabad hagyni megérni a fán, mert akkor nem lesz elálló. Pincében, kamrában érő fajta.
Pár kukacos tényleg volt rajta az 5-6 permetezés ellenére, de azok lehullottak.
Elképzelhető, hogy a nap kicsit megégette, - bár eléggé árnyékos helyen van, - de azok az almák inkább kissé pirosodtak, a többség azonban halványan sárgulni (érni) kezdett.
Nem szeretném elkésni a szedést, hogy télálló legyen.
Próbáltam, hogy mennyire könnyen válik/pattan le a kocsányáról, de nekem ez határeset, nem tudom eldönteni.
Minden év más, más az érési idő.
Az idén van ami hamarabb érik 1-2 héttel is.
Alapvető az érettségi szín. Zöldből megy át világosodásba, már lehet szedni tárolásra. A sárga már tárolásra túl érett.
Külön kell rakni, és ezt kell előbb fogyasztani.
Tömegre több termése lesz, ha két vagy három menetbe szeded. /5-7 nap/
Most még nincs fagyveszély lehet tolni betakarítást.
Sok sikert és finom almákat.
Tegnap szüreteltem a Goldent, de egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy nem kellett volna várni még legalább egy hetet, eléggé zöld volt, néhány hibás tűnt csak megfelelő érettségűnek.
A pirosodás az nem napégés, hanem a metaxénia jelenség, amikor a sárga almát piros fajta virágpora porozza meg, és ez visszahat a színezettségre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!