Szőlőtőke ültetés alapok?
Sziasztok!
Ősszel szeretnék ültetni egy sor szőlőt. Nagyjából 6m hosszú a terület ahova egy sort tudok ültetni.
Hány tőt érdemes ilyen hosszúságra ültetni? Picit homokos a talaj milyen fajták kedvelik az ilyen talajt? Nem borászkodni akarok belőle szóval csemegeszőlőt szeretnék.
Ezt a lugasos dolgot nem nagyon értem...
Lugas esetében mehetne méterenként, de szerintem nem erről van szó.
Sima kordonon legalább 1,5 m kell egy tőkének, egyébként nagy, kezelhetetlen dzsumbuj lesz belőle minden évben.
Ha oltványok lesznek véve, akkor a fajtákkal nem kell törődni talaj szempontjából, mert a földben lévő rész úgyis egy vadszőlő lesz, amire a nemes van oltva.
Amire figyelni kell:
- jó ízű fajták legyenek
- lehetőleg rezisztensek, vagy legalábbis ne túl betegségérzékenyek
- bírják a fagyokat
Ezeknek a neten utána lehet olvasni.
Előbb nézd meg és válaszd a fajtákat melyik tetszik. Én a rezisztens (R) vagy ellenálló fajtákból választanék. 30-40 fajta van, és van miből válogatni. Amik dzsungelesednek a fajtaleírásnál /zöld munka igényes/ kifejezést fogod találni. Amennyiben a család fogja fogyasztani, told szét az érésidőket.
Művelés a Sylvoz kordont válaszd.
Így a tőtávolságot csökkenhet 60 cm-re is, sűrűbben ne.
Röviden ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!