SOS! Lehet még vetni zöldborsót és zöldbabot?
Csak akkor fogj másodvetésbe, ha megfelelően tudsz öntözni.
Zöldbabnak való babot szeptember elejéig lehet vetni, legjobb erre a zöldhüvelyű fajta, mert nem szálkásodik.
Augusztus végéig még megpróbálkozhatsz a zöldborsó vetésével, de csakis öntözött körülmények között. Erre a célra a korai fajták közül válassz, fontos hogy rövid tenyészidejű legyen.
Én rendszeresen szoktam őszi borsót vetni. Szerencse kérdése, mert nem úgy van, mint tavasszal, hogy valamikor úgyis megfelelő idő lesz.
Rövid tenyészidejűvel kisebb a rizikó. Én Rajnai törpét szoktam.
Április közepe és augusztus eleje között soha, semmilyen értelme nincs, mert megnő 10 centisre, és terem egy hüvelyt, amiben lesz 2 mag, ennyi. A hosszú nappalokra és a melegre így reagál. Kipróbáltam, meg a szakirodalom is ezt írja.
Ahogy érdemes:
Augusztus 10-15. körül a legkisebb a rizikó, de folyamatos öntözés kell neki az első időben, hetente legalább egyszer, ha nem esik.
Előbb vetve nem nő meg, ahogy a nyári vetésre leírtam, később vetve szép bokrok lesznek, de a fagy leviszi őket, amikorra teremnének.
De a különböző időjárások nagyon tudják befolyásolni. Egy hűvös őszön nagyon lassan fejlődik, és ha korán bejön egy fagy, akkor vége a projektnek, mielőtt egy szemet is leszedtünk volna. Ha nagyon meleg az augusztus vége-szeptember eleje, akkor meg megint csak a nyári variáció jön be, azaz 10 centisen virágzik, aztán többet sose.
Csak azért csinálom, mert úgyis sok az üres rész, és ha minden bejön, akkor szép nagyra nőnek a tövek, és akár egy hónapig is hetente 1-2 alkalommal lehet szedni, mert nem áll le a virágzás, mint tavaszi vetésnél, mivel a leálláshoz a meleg és a hosszú nappal kellene, ami október második felében már nincs, ugye.
Koszonom szepen. Minden nap ontozve vannak, itthon vagyok gyeden :)
Paprikam mar van, majus 11en ultettem, de torpenovesut vettem 😂
Paradicsomom meg nincs, nekem az kesobb erik mindig.
A borsot nem ontoztem minden nap, mert 2naponta esik az eso majustol..tul sok esot kaphatott v ven volt a mag?
Foliasatram is van, oda meg uborkat ultetek magrol es tokot terveztem a ki nem nott cukkini helyere. 12 to cukkinim, patiszonom van osszesen :)
#6 nekünk a túl sok eső még nem okozott semmi kárt a borsóban, csak a túl kevés :)
a tökről én már szedtem is a héten, nagyon fini főzelék lett belőle (kapor szintén a kertből volt hozzá)
Mármint, ehető paprikád van?
Akkor nyilván olyan fejlettet vettél, amin már volt virág vagy akár kis paprika.
Ez azzal jár, hogy a szerencsétlen, rendes gyökér nélküli növény annak az egy termésnek a kinevelésével kínlódik, és nem fejlődik sehová. Legközelebb vegyél kisebb palántát is, amiből szép nagy növényed lehet, vagy szedd le a virágot/termést, hogy tudjon fejlődni.
A borsót szerintem túl későn vetetted.
Más években április közepéig érdemes többé-kevésbé, de idén a forró tavasz miatt az áprilisi vetésű borsó már nem tudott kifejlődni, a meleg miatt már egész kicsi korban leállt a fejlődéssel, és a virágzásra koncentrált.
Jövőre, ha az időjárás engedi, március közepén vesd el, abból várhatsz bőséges termést, arra jöhet bármilyen idő.
Lehet, de nálunk április elején (húsvétkor) még hó volt (Borsod megye) és két hét volt, mire az erdőben elolvadt (erdő mellett lakunk domboldalon). Aztán ugye ki kellett száradnia a földnek, meg kellett várni a fizut (5-ét) és anyámékat, hogy mikor érnek rá a gyerekre vigyázni, mert tőle nem egyszerű (ez volt 11-én) 1 éves amúgy a csöppség..
A paprikán nem volt virág vagy paprika amikor megvettem, a fóliasátor miatt érik hamarabb :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!