Akáccsemete törzsét megrágta a kutya, megmenthető?
Az akác nem kényes fa.
Neked nagy gond,én meg kiírtani sem tudom már .
Két marék agyagot keverj össze egy evőkanál mésszel, némi vizet hozzátéve, hogy dolgozható legyen és kend a törzsre, ahol hiányzik a kéreg. Így nem fog kiszáradni, ahogy korosodik a fa körbegyógyítja a sebet.
Nagyapám legalábbis így csinálta a gyümölcsfákkal, ha valami megrágta. Egyik sem pusztult el.
Újabb szisztémát nem ismerek.:(
"Házilag legegyszerűbb, ha a sebet beecseteljük valamilyen réz tartalmú lemosószer, és gombaölő, valamint rovarölő szer egy százalékos oldatával. Tehát egy jóval töményebb oldattal, mint amivel vegetációs időben a lombot kezeljük.
Az ecsetelést követően hagyjuk a szert megszáradni, majd sötét olajfestékkel kenjük át. Ezzel a módszerrel mindent megtettünk annak érdekében, hogy a sebek hamarabb begyógyuljanak. A vegyszerek fertőtlenítik a sebet, az olajfesték pedig lepergeti a vizet, de engedi a szövetek szellőzését."
Ha nem körben sérült a háncs, tehát legalább az egynegyede ép és egészséges, akkor az égvilágon semmi baja nem lesz az akácnak. Sok ilyent láttam már, amikor az őzbak az agancsával ledörzsölte a háncsot.
Kezelni sem kell, mert nincs semmi betegsége, ami megfertőzné, mint a baktérium a csonthéjas gyümölcsöket. Pár nap alatt beszárad, aztán szépen beforr.
Egy hónapra esetleg lelassul a fejlődése, de aztán helyreáll a keringése, és pár év múlva már semmit nem lehet látni belőle, mert körbenövi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!